Spomin na žive

Slovenski metropolit upodobljen na freski

"Spomenik" dr. Francetu Rodetu
© Denis Sarkić - Luka

Pri nas je že dolgo v navadi, da si pomembneži postavljajo spomenike. Prvi se je tega domislil ljubljanski župan Jože Strgar, katerega "temeljni kamen" še dandanes krasi obrežje Ljubljanice nasproti glavne tržnice. Tudi vodja nove Komunistične partije Marek Lenardič se že postavlja z doprsnim kipom. V klub "živih spomenikov" pa se je vpisal še ljubljanski nadškof Franc Rode, saj njegova podoba krasi kapelico sv. Križa nad Begunjami. Stenska poslikava, kjer so poleg prvega cerkvenjaka upodobljeni še sveti oče papež Janez Pavel II., Alojzij Šuštar in krajevni veljaki, je nastala leta 1997.

Ker pa Slovenci očitno ne premoremo kakovostnih umetnikov, so se pristojni v cerkvi odločili, da bo freska izpod čopiča ruskih slikarjev. S skupnimi močmi sta jo narisala zakonca Mašuk, Kolja in Maša. Kje so ju našli, ne vemo, upamo pa, da ne na takšnem natečaju, kot ga je pred časom razpisala mariborska škofija. Pripravila je likovni natečaj na temo Slomškovega portreta in nanj se je prijavilo 63 slikarjev. Kasneje so inkognito razstavili več kot 70 platen, prvega mesta pa ni zasedel nihče. Mogoče so za slikarja izvedeli prek znanega trgovca Nicholasa Omana, ki naj bi bil Koljo in Mašo vzel pod patronat oziroma sta, kot je slišati po kuloarjih, med bivanjem v njegovi vili na Bledu menda postala njegova osebna slikarja.

Kdo bo naslednji pomembnež, ki si bo še za časa bivanja na zemlji postavil spomenik, bomo videli, pazi pa naj se besa ljudstva, podobnega, kot ga je bil deležen Franc Rode, ki mu je nezadovoljni krajan na rdeči štoli ustvaril modni dodatek - kljukasti križ.