Končan prvi del

Cena slovenskih nogometašev raste

V nedeljo se je končal jesenski del slovenskega nogometnega prvenstva. V eni bolj izenačenih sezon smo dobili tri favorite, ki imajo bolj ali manj podobne možnosti za osvojitev naslova prvaka (Maribor, Olimpija in HIT Gorica), poleg njih pa neverjetno veliko novih mladih talentov, ki so potrkali na najrazličnejša vrata. Rodil se je Šnofl, ki je iz Dravograda že odšel v HIT. Dobili smo Pekića, ki je letos igral v Celju, v Dravogradu se je pojavil še neki Koren, v Mariboru Kvas, pri Olimpiji sta se ponovno dokazovala mlada legionarja Cimerotič in Rakovič. Toliko samo o najbolj nadarjenih.

Težko je reči, ali se je po letošnjem evropskem prvenstvu povečalo zanimanje bogatih evropskih klubov za slovenske nogometaše, ki so, razen zvezdnikov, kakršna sta Zahovič in Pavlin, še vedno dokaj poceni delovna sila na mednarodnem nogometnem trgu. Zagotovo pa se je na naših stadionih povečal obisk različnih menedžerjev in skavtov, ki odkrivajo nove talente in bodoče zvezdnike. Poleg menedžerjev z ozemlja nekdanje Jugoslavije so redni gostje na tribunah naših prvoligaških stadionov predvsem "opazovalci" iz Italije. Posebej priljubljeno prizorišče zanje je novogoriški Športni park, ki je le dvajset minut oddaljen od tržaškega letališča, poleg tega pa tam večinoma vsi gladko govorijo italijansko.

Pogosto si tekme lige Si-Mobil ogleda tudi Luigi Comisso, skavt Milana, ki je "vrgel oko" na mladega bosanskega nogometaša v Olimpijinih vrstah Alena Škora. Bolj ali manj jasno je, da je zanj Olimpija le "odskočna deska" za prestop v kruti svet nogometnih milijonov, ki jih seveda ponujajo tudi v Milanu. Očitno je Škoro postal tako zanimiv za italijanskega nogometnega giganta, da si ga je sklenil v živo ogledati celo šef Milanovih oglednikov Cesare Maldini, ki je v vlogi selektorja reprezentance krajše obdobje preživel tudi na najbolj vročem italijanskem stolu. Priložnost za obisk se je ponudila na tekmi zadnjega jesenskega kroga med Hitom Gorico in Olimpijo in zagotovo je njegov prihod dodatno popestril derbi, pa tudi razburkal domišljijo katerega od igralcev... Kandidat za rdeče-črni dres Milana se je seveda znašel v sivem Olimpijinem povprečju in morda lahko rečemo, da je Maldini prišel, da bi gledal Škora, videl pa... recimo Gutalja, trenutno vodilnega strelca našega prvenstva, ki se je izkazal s hat trickom. Njegov mobilni telefon je v zadnjem času in še posebej po nedeljski tekmi zaseden noč in dan...