VP

4. 12. 2000  |  Mladina 49

Sladki stimulans

Sladica za študente šele po 16. uri

Sladkosnedi študenti prikrajšani

Sladkosnedi študenti prikrajšani
© Marko Jamnik

Že vse od odprtja bežigrajske Gostilnice Puccini se tam za študentski bon poleg kosila, se pravi juhe, glavne jedi in solate, po 16. uri dobi še sladica. Super! Nekakšen študentski bonus, drobna pozornost. Vendar šele popoldne.

Ampak kaj, ko v Pucciniju dobroto, ki po kosilu razveseljuje brbončice, strankam, ki plačajo z denarjem, ponudijo tako ali tako. Sladica je napisana na meniju. To, da študentje dobijo posladek šele popoldne, sploh ne bi bilo vredno omembe, če ne bi mladi plačevali z boni, ki ne glede na čas nakupa vedno stanejo enako. Za isti bon torej v Pucciniju dobijo manj ali več hrane, odvisno od ure. Natakarji so ob različnih priložnostih začudenim študentom obširno razlagali vzroke za popoldansko nagrado. V duhu tržnega gospodarstva "zgodnji" študentje sladice ne dobijo zato, je pravil eden izmed njih, da bi hitreje pojedli obrok, sprostili mizo in prostor prepustili naslednjemu. Ta bi spet hitro pojedel in tako naprej.

Padla pa je tudi kakšna mimo: "Študentom se pred četrto popoldne mudi in tako je zanje bolje, da sladice ne dobijo." Pa tudi: "Sladice, ki ostanejo od plačljivih kosil, je treba porabiti." So torej študentske sladice ostanki? Lastnik blagovne znamke Gostilnica Puccini Jože Hribar je zatrdil, da gre za nagrado in da meni s sladico, ki je izobešen v Pucciniju, ni namenjen študentom. "Naj poudarim, da med gosti nimamo razredov. Sladica, ki jo dobijo študentje po 16. uri, je stimulans, veliko jih pride k nam med 12. in 16. uro, več kot jih lahko sprejmemo." Že z januarjem naj bi študentom ponudili dodatne ugodnosti, sladica bo tako postala del vseh študentskih kosil. Za zdaj pa še velja, da sladkosnedi študentje v Pucciniju na svoj račun, naj bo to z nagrado ali ostanki, pridejo šele po tem, ko je ura za kosilo mimo. V omenjeni gostilni (in tudi v marsikateri drugi) pa nikar ne sprašujte po kozarcu vode iz pipe, ker ga ne boste dobili. Če pa že, vas bodo grdo gledali.