11. 12. 2000 | Mladina 50
Mukice za milke
Bolezen norih krav ogroža slovensko identiteto
© Marko Jamnik
To nedeljo je bilo lepo. Po kratkem sprehodu po snobovskih nabrežjih Ljubljanice me je poklicala mama in predlagala, naj pridem na kosilo. "Kaj bi pa jedla?" vpraša mami, tako kot vsaka zlata mama. Hm, lečo, piščančka, rdeče zelje, joto ... vse tiste jedi, ki jih najbolje naredijo le mame. A ker je bila nedelja, je bila odločitev lahka: "Juhco z rezanci, renstan krompir in meso iz juhe, pa malo hrena." Kosilo je bilo dobro. Prava domača goveja juha, rumena, s tankimi vlakni razkuhanega mesa in ravno prav arome zelene ... institucija slovenske identitete, arhetip domačnosti. Potem pa še koščki popečene govedine iz juhe. Ti rjavi pravokotniki, ki jih potopite v belino hrenove omake in polni pričakovanja mravljincev v hrbtenici položite v usta ...Poezija, simfonija, višek ugodja ...
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
11. 12. 2000 | Mladina 50
© Marko Jamnik
To nedeljo je bilo lepo. Po kratkem sprehodu po snobovskih nabrežjih Ljubljanice me je poklicala mama in predlagala, naj pridem na kosilo. "Kaj bi pa jedla?" vpraša mami, tako kot vsaka zlata mama. Hm, lečo, piščančka, rdeče zelje, joto ... vse tiste jedi, ki jih najbolje naredijo le mame. A ker je bila nedelja, je bila odločitev lahka: "Juhco z rezanci, renstan krompir in meso iz juhe, pa malo hrena." Kosilo je bilo dobro. Prava domača goveja juha, rumena, s tankimi vlakni razkuhanega mesa in ravno prav arome zelene ... institucija slovenske identitete, arhetip domačnosti. Potem pa še koščki popečene govedine iz juhe. Ti rjavi pravokotniki, ki jih potopite v belino hrenove omake in polni pričakovanja mravljincev v hrbtenici položite v usta ...Poezija, simfonija, višek ugodja ...
Tisto nedeljo je bilo to morda zadnjič. Gostinci so omejili količino skuhane goveje juhe, ker se preprosto ne spodobi naročiti župce z rezanci. In govejega golaža. In florentinca in telečjih medaljončkov na rukoli. Ves teden nas že bombardirajo z informacijami o nevarnosti bolezni norih krav. Govedina je prepovedana. Govedina je tako nevarna kot seks brez kondoma. Govedina je tisto, zaradi česar definitivno umrete. In to v hipu in v mukah. Tako kot od aidsa, ebole, gripe in vseh drugih nevarnih bolezni, ki nam jih prodajajo mediji. Na tak paničen, histeričen, tipično senzacionalističen način, brez distance. Rezultat: v vsaki anketi ljudje z veliko večino trdijo, da se bodo zaradi bolezni norih krav odpovedali govedini. In ne samo govedini, tudi kremam proti gubam, kapsulam, malinovemu želeju in po najnovejših trditvah se bodo nemara morali odpovedati tudi regratu, ker se bolezen norih krav prenaša s kostno moko in to uporabljajo za gnojila in iz zemlje gre v rastline in nas ubije! In ne pozabite na milko in vijolične krave. Ne, svizci nimajo nič s tem.
Stop! Pomislite! Vedno znova me preseneti, kakšen vpliv imajo mediji. In s kako malo distance jih konzumiramo. Kakšna je verjetnost, da boste ali da ste že dobili bolezen norih krav? Tako zanemarljiva kot verjetnost, da bo na Zemljo padel mega komet. Se boste zaradi tega odpovedali sprehodom? Ne. Zato bi bilo popolnoma neumestno, da bi govejo juho zamenjali s prežganko.