Vanja Pirc

25. 2. 2002  |  Mladina 8

Čigava je Jamajka?

Domiceljeva civilna tožba stoji, teče pa kazenska z enako obtožnico

Po čem zadnje čase najbolj pomnimo Tomaža Domicelja? Verjetno ne bi bil napačen odgovor, da po civilnih tožbah o zlorabah njegovih avtorskih del. Tako bi lahko vsaj sodili glede na medijsko pokritost le-teh. Pred leti je glasbenik tožil ustvarjalce oddaje Brez zapor, ker so za naslov uporabili isto besedno zvezo, kot jo je sam namenil albumu iz leta 1985. Tožbo je lansko leto dobil. Lani pa je sledilo drugo dejanje, še ena tožba, tudi ta zaradi kršenja avtorskih pravic. Domicelj je namreč v himni Košarkarskega kluba Krka (KK Krka) z naslovom Košarka prepoznal svojo Jamajko. Ampak sodni mlini meljejo počasi. Tako odškodninski postopek na ljubljanskem sodišču zdaj stoji že skoraj leto dni.

Se je pa minuli ponedeljek v Novem mestu začela obravnava vzporednega kazenskega postopka zoper fizični osebi, ki naj bi "skazili in neupravičeno predelali avtorsko delo" Jamajko. Nakar je "bastardirana popevka" postala popestritev košarkarskih tekem in glasbenega programa dveh novomeških radijskih postaj. Pred sodnika sta tako stopila Marko Pezdirc in Vlado Gavranovič.

Prvi kot lastnik snemalnega studia Metulj iz Novega mesta, ki je posnel in zapel sporno himno, drugi kot športni direktor KK Krka, ki naj bi predelavo pesmi sploh naročil. Pravzaprav je na obravnavo, na kateri so zasliševali priče, med njimi tudi Tomaža Domicelja, prišel le Gavranovič. Bolj zanimiva od samega zaslišanja pa so ugibanja, ki gredo te dni po dolenjski metropoli. Tako naj bi po eni izmed takšnih pripovedk obramba v prihodnje nastopila s strategijo, s katero bi podvomila o avtentičnosti Jamajke same. Katera pesem še starejšega datuma naj bi se poistovetila z melodijo o priljubljenem otoku, lahko le ugibamo. Dejansko pa je v ljudski pripovedki zrno resnice, ugotavljanje avtorstva je pravzaprav standardni postopek pri tožbah, ki se tičejo neupravičenega izkoriščanja avtorskega dela. Gavranovičeva odvetnica Tatjana Ahlin nam je tako povedala, da bi se v primeru pravnomočnosti civilne tožbe upoštevala razsodba le-te, ker pa postopek v Ljubljani še traja, mora novomeško sodišče najprej ugotoviti, ali je Jamajka avtorsko delo ali ne. Začnejo marca.