Gregor Cerar

25. 2. 2002  |  Mladina 8

Don't cry for me Argentina

Argentinska kriza vrača Slovence v domovino

Povratnik

Povratnik
© Denis Sarkić

Eden najdrznejših monetarnih eksperimentov v zadnjem času se je v Argentini končal s gospodarskim zlomom. Kriza v Argentini traja že nekaj let, v zadnjem času pa, kot je znano, državljani ne morejo niti dvigovati svojega denarja v bankah. V Argentini že desetletja živi tudi močna slovenska emigracija, tako povojna kot predvojna. Slovenija, ki je predvsem v obdobju nekdanjega režima niso imeli za demokratično državo in ki marsikoga od njih ni hotela sprejeti, je spet postala privlačna. Če ne drugega, iz ekonomskega stališča.

Naval slovenskih Argentincev sicer ni velik, vendar so zadnji dogodki povečali interes za vrnitev. Na zunanjem ministrstvu so nam povedali, da ne vodijo posebne evidence o vračajočih se Argentincih; podobno tudi na veleposlaništvu v Buenos Airesu. Imetniki dvojnega državljanstva (argentinskega in slovenskega) namreč lahko pridejo v Slovenijo tako kot vsi ostali državljani. Slovensko državljanstvo pa si je že oskrbel precejšnji del povojne emigracije. Na slovenskem veleposlaništvu v Argentini se je med drugim povečalo povpraševanje, kako do slovenskega državljanstva s strani potomcev predvojne slovenske emigracije, ki so po večini rojeni v Argentini.

Po podatkih društva Slovenija v svetu, ki pomaga Slovencem pri vračanju v domovino, pri iskanju zaposlitve in reševanju stanovanjskih problemov, je prišlo iz Argentine že 38 prošenj za 104 osebe. Večinoma gre za mlade družine, ki bi svojo življenjsko pot rade nadaljevale v gospodarsko manj problematični Sloveniji. Dokaz, da se nekaj na tem področju dogaja, je tudi prvi sestanek posebne medresorske skupine, ki se bo ukvarjala s problematiko vračanja Slovencev, minulo sredo.