Nova "rutinska" kontrola

Namesto da bi pomagal otroku, je policist raje fizično napadel njenega očeta

Če bi se policisti v nekaterih konkretnih situacijah obnašali bolj življenjsko in vzpostavili z obravnavano osebo vljudnejši stik, ne bi prihajalo do pritožb nad njihovim delovanjem, kot se je to pripetilo policistu Dejanu Horvatu. Nad njegovo rutinsko kontrolo prometa se je odzval Božidar Pintarič. Zaradi kaznivega dejanja kršitve človeškega dostojanstva z zlorabo uradnega položaja in uradnih pravic je poslal pritožbo na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru. Kot ponavadi pa je državna institucija za resnične vzele policistove izjave in pritožbo zavrnila kot neutemeljeno.

Obe vpleteni strani se strinjata, da je Božidar z bolno dveletno hčerko dirjal proti zdravstvenemu domu v Mariboru in s tem kršil cestnoprometne predpise. Ustavila ga je patrulja in od tu naprej si videnja nasprotujejo. Policist pravi, da mu je Božidar odgovarjal in ignoriral njegov ukaz, zato je bil prisiljen ravnati v skladu s pravilnikom o policijskih pooblastilih. Osumljenca je varnostno pregledal, ker pa se je upiral, ga je moral še vkleniti.

Božidar s poškodbenim listom dokazuje, da ga je policist močno stiskal za vrat. Sam trdi, da brez razloga. Ko so ga policisti ustavili, naj bi jih le prosil, da pohitijo s postopkom, ker je hčerka v hudih bolečinah. Zaradi nesramnega in žaljivega odnosa policista pa se je odločil, da z njim ne bo sodeloval. Policist Dejan naj bi ga zato fizično napadel pred otrokovimi očmi in ga vklenjenega odvedel do svojega avtomobila. Kasneje si je policist sam poiskal dokumente v osumljenčevem vozilu in po opravljenem alkotestu je Božidarja spustil naprej.

Postopek bi bil vsekakor lahko izveden bolj taktno in obzirno, saj je bil posredi bolni otrok na poti v bolnišnico. Mala deklica Maja je bila tudi največja oškodovanka dogodka. Božidar namreč trdi, da se je, zaradi tega, ker je neznani mož pretepel in vklenil njenega očeta, začela jokati na ves glas in se polulala, dogodka pa se bo zagotovo še dolgo spominjala ...