Black is back

Reklame za črnino, praški za darkerje

Črno, ki te...

Črno, ki te...
© Denis Sarkić

Če bi bili zelo patetični, bi bil naslov tega teksta Barve so življenje. In če bi bil ta tekst v prilogi Delo in dom. Ampak ker smo bili vsaj nekateri med nami v času svoje mladosti darkerji, vemo, da so tudi ljudje, ki barve prezirajo. Taki, ki prisegajo le na eno in živijo v kraljestvu črnine.

Oblačenje v črno je bilo vedno kontraverzno, saj je v naši kulturi nošenje črnine pomenilo izstopanje iz okvirov "normalne" družbe. Vdove v črnino. Umetniki v črnino. Svečani govorniki v črnino. In potem še darkerji v črnino.

Ne glede na to, kaj si mislimo o v črno oblečenih ljudeh, vam iz prve roke povem, da je vzdrževanje črnine zapletena reč. Na črnih mikicah se pozna vsaka pikica prahu, vsak las in vsaka mačja dlaka. Na črnih kavbojkah takoj dobite prašne odtise in črne spodnjice so sicer primerne za "tiste dni", za vse ostale pa so izdajalske. In če se v črnem bodiju prikažete v diskoteki, boste pod svetlobnimi efekti zablesteli v vsej belini svetlečih mikrodelcev, ki ste jih čez dan nezavedno pobirali po mestu.

Najhujše pa se zgodi, ko morate svoja dragocena darkerska oblačila vzdrževati. In na to do sedaj ni pomislil še nihče. Pisano perilo ni problematično, črno pa ... na črnih kavbojkah se tako rade poznajo lise pralnih praškov; vsaka bombažna mikica bo počasi postajala vse bolj siva in ker vsak darker ve, da niso vse črne enake, abšlesana majica povzroča določene težave pri kombiniranju z drugimi kosi črnih oblačil. In samo pomislite, kaj se zgodi, če v hlačnem žepu pozabite papirnati robček. Edino sladko maščevanje črnih kosov oblačil je, da se občasno med pranjem vtihotapijo med pisano perilo in roza majici dodajo značilno sajasto patino.

Sedaj pa se je končno zgodilo, da so pomembnost črne barve zaznali tudi izdelovalci pralnih praškov in vložkov. Ni mi sicer čisto jasno, zakaj bi bili dobri črni vložki, še posebno, ker je trenuten trend v svetu spodnjega perila pisano. Ampak že to, da se je nekdo spomnil na črno barvo, je dovolj. Še bolj pa so nas razveselile reklame za posebne pralne praške za črnino. To pomeni, da so jo končno priznali kot legitimen del oblačilne kulture. Pralni praški ne poživijo le vašega pisanega perila, da ostane kot novo, in ne zagotavljajo več le bleščeče beline, sedaj tudi vaše črno krilo za vse večne čase ostane črno! Hura, darkerske gospodinje so navdušene.