Vseslovenski shod kadilcev

11. maja marihuanski marš v Ljubljani

Zagovorniki liberalne politike do kanabisa v številnih državah organizirajo Million marijuana march (MMM). Shodi za legalizacijo se dogajajo na javnih krajih, manifestacije pa so populistično znane kot masovne zakajancije, pri katerih je zaradi številnih kadilcev policiji praktično nemogoče popisati vse kršilce. Organizatorji sicer ne pozivajo k uživanju, a je ritual kurjenja trave neizogiben.

Berlinu, Jeruzalemu, Dublinu, Zagrebu in Moskvi (ter več kot 150 drugim mestom v 28 državah) se bo letos pridružila tudi Ljubljana, točneje Kongresni trg. Podobne akcije so se pod ljubljanskim gradom že dogajale, tokrat pa gre za precej več kot zgolj skupinsko konzumiranje omamne zeli. "Smo iniciator in glavni organizator," je povedal Borut Del Fabbro iz ljubljanske ŠOU, sicer vodja projekta Prohibicija slepi. "Naš namen ni ugajati, ampak tvorno sodelovati pri oblikovanju družbe."

MMM pa ne bo edini dogodek, saj bodo dejavnosti usmerjene po trasi lani začete akcije, katere medijska promocija je spodletela zaradi študentskih demonstracij, predstavitev pa so nato izvedli konec januarja. Ob številnih študentskih klubih so v skupini organizatorjev MMM še Drogart in konoplja.org. Slednji imajo pripravljenih nekaj projektov, po besedah Tomaža Korena, šefa org.-ja, pa imajo pripravljenega pol ducata projektov s seminarji in tribunami, na katerih bodo obravnavali "politiko, konopljo in EU". Pričakujte stojnice in drugo priložnostno dekoracijo prostora in vsebin.

Sicer bo MMM najodmevnejši, ne pa edini dogodek v več tednov trajajočih akcijah, v katerih je osnovni namen sprožanje javne debate o drogah. Ob rob akciji pa ne gre spregledati drobne razlike med nami in ostankom sveta: drugod bodo THC-navdušenci marširali 4. maja, pri nas pa bo MMM teden dni pozneje.