Arheološko izginotje

Ena cerkev manj na slovenski zemlji

Agonija od vseh pozabljenih ostankov romanske cerkve sv. Štefana v Fijerogi pri Pomjanu je končana. Od skoraj štirinajst metrov dolge in šest metrov široke cerkve iz okoli 13. stoletja, ki je bila edinstven primerek te vrste romanskih cerkva v Sloveniji, ni ostalo nič. Ruševine cerkve in v njeni bližnji okolici najdeni trije grobovi so bili izkopani, arheološko obdelani in dokumentirani že pred sedemnajstimi leti. Prav v tistem času nastajajoči družbeni plan Mestne občine Koper, ki naj bi varoval arheološke najdbe, območja, na katerem je stala cerkev, ni zajel. Po besedah vodje Medobčinskega zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine Piran Toneta Mikelna je to najdbo "stroka takrat prezrla, saj je bila osnova za vpis sakralnih objektov seznam, pridobljen s strani rimskokatoliške cerkve, ki pa ni bila lastnica zemlje, kjer je stala cerkev sv. Štefana". Omenjeni družbeni plan občine Koper, ki je bil rešilna bilka cerkve sv. Štefana, se je dopolnjeval in spreminjal in leta 1990 iz neznanih razlogov najdbo ponovno zaobšel. Prezrtje najdbe v Fijerogi je tu že bolj videti kot zatiskanje oči. Istega leta je namreč najdba dokončno izginila, na njenem mestu pa je zrasla zasebna stanovanjska hiša in pozneje poleg nje še ena. Zavod se je takrat sicer zavzel za cerkev sv. Štefana, vendar bi bilo rušenje moč ustaviti le, če bi bila cerkev takrat že zajeta v družbenem planu občine Koper.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €