Nakup podjetja brez denarja

Komunaprojekt kupila SGP Konstruktor s Konstruktorjevim denarjem

Čas tranzicije je počasi za nami. Nesramno so obogateli predvsem lastniki pidov, medtem ko so lastniki certifikatov ostali večinoma praznih rok. Tako je čas tranzicije spremenil enega največjih gradbenih podjetij, SGP Konstruktor iz Maribora, v eno najbolj revnih podjetij. Kljub njegovem slabem stanju pa se vseeno najdejo kupci, ki imajo vizijo. Ravno te dni je skoraj propadlega bivšega giganta, ki je v svojih zlatih časih imel tudi po 4000 zaposlenih, kupil Prevent, ki sestavlja močno gradbeno podjetje na Štajerskem. Bolj kot ta nakup pa je zanimiv potek dokapitalizacije tega podjetja, ki se je zgodila leta 2001. Natančneje, 28. septembra.2001 je v. d. direktorja SGP Konstruktor Marjan Bastič podpisal pogodbo o kratkoročnem posojilu s hčerinskim podjetjem Konstruktorjem Gratransom, d. o. o., s katero je mati posodila svoji hčeri 55 milijonov tolarjev. Še isti dan je bila sklenjena pogodba o kratkoročnem posojilu med Konstruktorjem Gratransom in Elektro iz Maribora v višini 55 milijonov tolarjev. Elektra pa je še isti dan sklenila pogodbo o kratkoročnem posojilu z Komunaprojektom, seveda v višini 55 milijonov tolarjev. Direktor Komunaprojekta pa je že omenjeni Marjan Bastič, ki je tudi njegov 17,9-odstotni lastnik. Denar pa ni ostal dolgo pri njih, saj so še isti dan dokapitalizirali SGP Konstruktor v višini 55 milijonov tolarjev in tako postali 22,4-odstotni lastniki SGP Konstruktorja. Malo nenavaden nakup, saj je pravzaprav Komunaprojekt kupila Konstruktor za Konstruktorjev denar.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €