Koga se je spet ustrašil Janša?

Janša in Bajuk sta se izognila medijskemu soočenju

Edina opozicija LDS?

Edina opozicija LDS?
© Denis Sarkić

RTV Slovenija oddajo Pod žarometi predvaja v prime timu. Odločitev za elitni programski termin je seveda logična, v oddaji naj bi sodelovali vplivni slovenski politiki, gospodarstveniki, strokovnjaki, pač množica gostobesednih gostov, ki se odziva na aktualne teme. Aktualna tema tega meseca je seveda interpelacija, cilj torkove edicije pa so bili neskromni odgovori na vprašanja o politični potezi Koalicije Slovenije. O interpelaciji naj bi se povprašalo vseh osem predstavnikov parlamentarnih strank, ki bi odgovorili tudi na vprašanje, ali interpelacija "nima zveze z realnostjo ali pa je verna odslikava tega, kako je vlada v štirih letih upravljala z državo". Napoved je obetala medijsko političen spektakel pod taktirko Rosvite Pesek.

A oddaja je bila nekaj povsem drugega, v njej ni bilo nobenega predstavnika Koalicije Slovenija. Na Kolodvorsko nista prišla niti Janez Janša, niti Andrej Bajuk, niti kdo izmed njunih 600 strokovnjakov. Torkova oddaja Pod žarometi je bila tako le dolgočasno ponavljanje političnih fraz, prebliski in lumparije Zmaga Jeliniča ter neuspešni poskusi voditeljice, da bi iz nezanimive ekipe naredila zmagovito zmes. Televizija Slovenija se je na začetku in na koncu oddaje profesionalno opravičila gledalcem, ker v oddaji ni bilo dveh političnih zvezd. Pojasnilo Koalicije Slovenijo so povzeli dvakrat, njihovi razlogi pa so zelo plehki. "Koalicija Slovenija se je o interpelaciji, ki smo jo vložili pred dvema tednoma, v oddaji Pod žarometu ali kakršnikoli podobni oddaji pripravljena kadarkoli soočiti z vladnimi strankami, ki jih interpelacija neposredno zadeva. Žal nam koncept oddaje tega ne omogoča, ne vidimo namreč smisla sodelovanja v oddaji z množico udeležencev, v kateri ni dovolj časa za kvalitetno soočenje argumentov in v kateri sodelujejo tudi stranke, ki so malo v vladi malo zunaj nje."

Kaj so nam torej poskušali povedati v politični ekipi, ki optimistično napoveduje jesensko volilno zmago? Da so sicer pripravljeni za dialog, ampak pod pravili, ki jih bodo zapisali sami. Da so se pripravljeni pogovarjati s komerkoli, a to raje delajo le z vladnimi strankami. Povedati so nam želeli tudi, da jih niti najmanj ne zanima mnenje SLS, stranke, ki se zelo rada sprehaja med opozicijskim in pozicijskim statusom (in ki bo morda spravljivo prispevala manjkajoče podpise za sklice izredne interpelacijske seje). Poteza ni nenavadna samo zaradi tradicionalnega izogibanja dolgemu jeziku Zmaga Jelinčiča, ampak predvsem zaradi dejstva, da je ravno Koalicija Slovenija tista politična sila, ki vseskozi užaloščeno žuga, da je slovenski medijski prostor neuravnotežen in da imajo novinarji raje vladne kot pa opozicijske stranke. Ko sta imela Bajuk in Janša prejšnji teden odlično možnost, da bi v televizijskem studiu preglasila domnevno demagoške odgovore vladnih predstavnikov, sta se medijskemu soočenju raje izognila. Zaradi izogibanja se zdi, da je njuna interpelacija resnično zgolj površno napisan predvolilni načrt, zaradi neprepričljivega pojasnila pa, da se tega oba tudi zavedata.

Mimogrede, mladinski Dominik Černjak je v oddaji opozoril na dejstvo, da se Koalicija Slovenija v interpelaciji ne dotika zunanje politike. Da branilcev narodove substance ne motijo ribiški spori s sosednjo Hrvaško. Odgovor na to vprašanje je preprost. Vladno zunanjo politiko je nekaj let vodil Dimitrij Rupel, minister, ki je nedavno prestopil k pomladnim strankam.