Nova reprezentanca

Oblak odpisal Zlatka Zahoviča

Goriški reprezentant: Matej Mavrič

Goriški reprezentant: Matej Mavrič
© Denis Sarkić

Goriški uspeh na tekmi drugega kroga kvalifikacij za Ligo prvakov je dodobra pretresel tudi prvi seznam reprezentantov, ki ga je v ponedeljek pripravil novi selektor Brane Oblak. Na širšem seznamu so trije igralci državnega prvaka Hita Gorice. Branilca Matej Mavrič in Aleš Kokot ter zvezni igralec Andrej Komac. Koliko bosta branilca slovenskih prvakov sploh lahko pomagala izbrani vrsti, je vprašanje, še zlasti po neprepričljivi predstavi proti Monacu v prvi tekmi tretjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov. Mnogi so računali, da bo Oblak ob pomladitvi poklical tudi trenutno najboljšega strelca iz Nove Gorice Janija Šturma, vendar se je Oblak odločil v napadu preizkusiti (še mlajša) Zlatka Dediča in Boruta Semlerja, sicer člana Parme oziroma Bayerna. Med napadalci sta še Ermin Šiljak, ki igra na Kitajskem, in Mile Ačimovič, ki uspešno nastopa za francoski Lille.

Na splošno presenečenje v napadu ni več Zlatka Zahoviča, ki v zadnjem času spet igra za Benfico v veliki formi. Po nekaterih informacijah naj bi Oblak zgolj izpolnjeval želje vrha zveze, kjer so imeli kontroverznega zvezdnika in najbogatejšega slovenskega nogometaša dovolj. Prepiri, ki so se vlekli še iz Koreje, naj bi tako odpihnili tudi Marka Simeunoviča, ki ima resnici na ljubo dovolj kakovostnih naslednikov, pa tudi Mirana Pavlina, ki v zadnjem času s svojo formo tone vse nižje in trenutno igra na Cipru. Večje presenečenje in menda tudi želja nogometne zveze pa je ignoriranje Gorana Šukala, člana nemškega Unterhachinga. Šukalo v tujini igra v solidni formi, zato bi verjetno lahko koristil reprezentanci. In če smo ravno pri presenečenjih, je zanimivo, da je Oblak prvi, ki si je upal odpovedati branilcu Domžal Muamerju Piku Vugdaliču, ki sta ga vabila tako Srečko Katanec kot Bojan Prašnikar, poleg tega pa ni povabil Spasoja Bulajiča. Skupna lastnost obeh je, da si nista uspela izboriti nastopanja v klubih druge nemške lige.

Oblak je zelo pomladil izbrano vrsto in noben selektor pred njim ni tako ostro prerezal vezi s prejšnjo ekipo. Med izbranci je kar devet novincev, čeprav je opaziti tudi starejšega Simona Sešlarja, člana Publikuma iz Celja, ki je za našo reprezentanco že igral, vendar v slog igre, ki ga je diktiral Srečko Katanec, nekako ni sodil. Morda pa gre le za darilo celjski publiki, saj je znano, da se bodo uradne kvalifikacijske tekme Slovenije odslej igrale na novem objektu v Športnem parku v Celju. Prva pripravljalna tekma s Srbijo in Črno goro pa bo vseeno kar za Bežigradom v sredo zvečer.