Vanja Pirc

22. 1. 2005  |  Mladina 3

Ena ali dve šoli?

OŠ Pinka Tomažiča že preseljena v športno dvorano Bonifika

V Kopru je trenutno ena najbolj polemičnih tem gradnja nove osnovne šole na Bonifiki. Občina namreč zagovarja gradnjo velike šole, ki bi nadomestila dve obstoječi, a dotrajani manjši šoli, OŠ Pinka Tomažiča in OŠ Janka Premrla - Vojka, na katerih se šola skupno več kot 800 otrok. Nekateri krajani, učitelji in starši otrok pa gradnji ene same velike šole nasprotujejo. Zakaj natančno gre?

V koprskih razvojnih planih je bila sprva kot nadomestna šola za OŠ Pinka Tomažiča predvidena gradnja šole nad Dolinsko cesto. OŠ Janka Premrla - Vojka pa so nameravali obnoviti in nadzidati. Potem so se na občini, kot pravijo, tudi zaradi upadanja števila otrok, domislili, da bi namesto tega zgradili eno samo šolo. Občinski svet je idejo potrdil novembra 2002, župan Boris Popovič pa je povedal, da bi bilo vsako vlaganje v stari šoli neracionalno, če ne pomeni dokončne rešitve. Novo šolo naj bi začeli po (zelo optimističnih) načrtih graditi junija 2005, končali naj bi jo do začetka šolskega leta 2006/07, stala pa naj bi 3,3 milijarde SIT.

Zakaj pa nekateri gradnji velike šole nasprotujejo? Ena izmed najbolj izpostavljenih kritikov, psihologinja Irena P. Faganeli, opozarja na problem velikih, težko obvladljivih razredov, pa tudi vse večjo problematiko nasilja med otroki. Poleg tega se bo moralo veliko otrok v šolo voziti. "Zato ker občinski svetniki otrokom šole Pinka Tomažiča odrekajo pravico, da bi imeli šolo v svojem okolišu, bodo še številne generacije šolarjev odvisne od različnih prevozov do šole in nazaj domov. Tudi to menda ni zastonj in po nepotrebnem obremenjuje prometno situacijo v Kopru, ki je že sedaj problematična." Občina sicer že ima gradbeno dovoljenje za rušenje OŠ Pinka Tomažiča, vendar ne dokončnega, ker se je Krajevna skupnost Koper na odločbo pritožila. Kljub temu je občina pred novim letom zaprla OŠ Pinka Tomažiča, tako se je pouk po novem letu teden začel v športni dvorani na Bonifiki. Čeprav mnogi opozarjajo, da so zlasti njeni kletni prostori neprimerni za otroke, vodstvo šole pravi, da bodo potrpeli, na občini pa odgovarjajo, da je rešitev primernejša kot popoldanski pouk na eni od ostalih koprskih šol: "Glede na začasnost uporabe prostorov za potrebe pouka so prostori (ne samo "kletni", ampak je šest učilnic urejenih tudi v nadstropju in pritličju dvorane) primerni."

Mimogrede, kaj je z obnovo stadiona, ki ga je obljubljal Popovič? Vse ostaja pri načrtih, saj naj bi bilo šele čez nekaj mesecev znano, ali bo občini k načrtovanemu megalomanskemu projektu športno-rekreacijskega centra uspelo privabiti tuje investitorje. Če bodo neuspešni, se bodo šele potem lotili ureditve tribune, reflektorjev, sanitarno-tehničnih pogojev ...