Vanja Pirc

5. 10. 2005  |  Mladina 40

Zakaj se Simoniti boji Kacina

Minister je krojil soočenja v Odmevih

Vasko Simoniti

Vasko Simoniti
© Denis Sarkić

Kljub opozorilom medijske stroke je bil novi RTV-zakon na referendumu potrjen. Člani SDS in NSi naj bi se zdaj pričkali, kdo je bolj zaslužen za zanje ugoden razplet referenduma. Tehtnica naj bi se nagibala k NSi, saj naj bi njeni volilci po jutranji maši množično romali še na volišča, pri čemer naj bi upoštevali navodila dušnih pastirjev. Televizijski viri sicer poročajo, da je bilo dan po referendumu tudi v TV-hiši pestro. Že zgodaj zjutraj sta prišla na delo Rosvita Pesek in Jože Možina, podpornika Grimsovega zakona, ki naj bi bila večino preteklega meseca, torej v času predreferendumske kampanje, odsotna. Zakon je sicer podprl tudi član predsedstva sindikata kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTVS Miro Geč. Njegova podpora pa se zdi bolj razumljiva, odkar je bil opažen na nedavnem taboru NSi. V ponedeljek je bil v avli TV-hiše opažen tudi Dominik Kozarič. Znano je, da je bil pevec več let v sporu s TVS. Njegov prihod na Kolodvorsko 2-4 dan potem, ko je bil na referendumu potrjen novi RTV-zakon, ki ga je javno podprl tudi sam Kozarič (za podmladke vladajoče koalicije je priredil celo koncert), se je zato zdel prav simboličen.

A vrnimo se k referendumski nedelji. Medtem ko so na Radiu Slovenija preštevanje glasov spremljali s posebno oddajo, je TVS predvajala oddajo Spet doma. Kljub RTV-jevski temi referenduma. Na TVS se branijo, da so referendum ob pomoči vzporednega glasovanja zadostno obdelali že v Dnevniku in da se ob 20. uri "ni dogajalo prav nič, razen preštevanja glasov, rezultat pa se je spreminjal do 21. ure. V morebitni posebni oddaji bi torej lahko še enkrat slišali vse argumente za in proti zakonu, ki smo jih poslušali v treh tednih referendumske kampanje". Kakorkoli že, ob 22h smo dočakali posebne Odmeve. In intervju z ministrom Vaskom Simonitijem. Nato pa še intervju z Antonom Ropom. Ki je povedal, da je bil pravzaprav povabljen na soočenje. A naj bi ga Simoniti zavrnil.

Na TV Slovenija pravijo, da so gosta povabili že nekaj dni prej. "O tem smo natančno in pravočasno obvestili tiskovni predstavnici obeh strani. Ko sta pristojni minister Vasko Simoniti in predsednik LDS Anton Rop prišla na TV Slovenija, se je izkazalo, da g. Simoniti ni bil obveščen, da bosta v studiu oba gosta skupaj, g. Rop pa je bil prepričan, da prihaja na še eno soočenje." Na TVS so nato ocenili, da je "najpomembneje, da gledalcem predstavimo mnenja in načrte obeh strani", zato so predlagali ločena intervjuja. Obveljala je torej Simonitijeva. Tako kot dva dni prej, v petkovih Odmevih, ko bi se moral minister soočiti z Jelkom Kacinom. "LDS je vztrajala, da bo njihov predstavnik v oddaji Jelko Kacin, minister Simoniti pa, da se bo pogovarjal le s podpisnikom referendumske pobude, med katerimi g. Kacina ni. Ker se obe povabljeni strani nista mogli sporazumeti, kdo bo s kom sedel v studiu, soočenja ni bilo mogoče izpeljati." Koalicija je pred referendumom napovedovala "boljši program". Minister se v vlogi urednika očitno dobro znajde.