Igor Harb

27. 7. 2006  |  Mladina 30

Mohamed brez denarja

Boj proti sodobnemu financiranju terorizma spodbuja klasične metode

Oglas Western Uniona proti 'teroristom'

Oglas Western Uniona proti 'teroristom'

Največje podjetje za pošiljanje denarja po svetu, Western Union, blokira pošiljanje denarja ljudem s "sumljivimi" imeni ali priimki. Glede na to, da gre za ameriško podjetje, so na prvem mestu lestvice teh "sumljivih" imen seveda različice imen Mohamed, Abdul in Husein. Ravnanje finančne multinacionalke, ki v Sloveniji posluje prek naših dveh največjih bank - NLB in NKBM, je v skladu z navodili ameriškega finančnega ministrstva, ki je prepričano, da bo s tem ustavilo teroriste.

Resda je Mohammed Atta, eden izmed pilotov terorističnega napada 11. septembra, uporabil Western Union za pošiljanje denarja svojcem, vendar bi lahko uporabil tudi kak drug način. Po podatkih finančnega ministrstva ZDA naj bi s temi postopki doslej zamrznili 150 milijonov dolarjev, ki naj bi bili namenjeni financiranju terorizma, vendar mnogi uporabniki Western Uniona trdijo, da so jim denar zamrznili, pa čeprav niso teroristi.

V Dubaju v Združenih arabskih emiratih, mestu z najbrž največjim številom tujih delavcev, to pomeni poseben problem, saj veliko teh tujcev svoje zaslužke pošilja v Indijo, Pakistan in druge države, kjer so ta sporna imena zelo pogosta. V zgolj eni izmed tamkajšnjih Western Unionovih poslovalnic naj bi po poročanju Associated Press dnevno ustavili kar 300 transakcij, med katerimi jih je večina sicer izvedena v roku nekaj dni (namesto nekaj ur), mnoge pa se zataknejo tudi za dlje. Dejanskega financiranja terorizma pa vseeno še niso odkrili. Prej nasprotno. Tovrstne težave pri prenašanju denarja, s katerimi delavci v tujini preživljajo svoje številčne družine, so povzročile dvig priljubljenosti klasičnega arabskega načina pošiljanja denarja "havale", ki temelji na mrežah poslovno in družinsko povezanih trgovcev po vsem svetu. Nekoč so jo uporabljali predvsem popotniki, pa tudi teroristi in zločinci, saj je učinkovita in anonimna. Predvsem pa, v nasprotju z ameriško nadzorovanimi načini finančnih transakcij, tudi deluje.