Proslava na neugledni lokaciji

Stoletnica bohinjske železnice povozila "Tita"

Praznovanje stoletnice

Praznovanje stoletnice
© Toni Dugorepec

V teh dneh mineva sto let, odkar je po Bohinjski železnici zapeljal prvi vlak. Zgradila jo je Avstro-Ogrska. In z njo Bohinjski predor med dolinama Save in Soče ter slavni Solkanski most z največjim kamnitim obokom na svetu.

Med prvo svetovno vojno so Avstrijci most porušili, Kraljevina Italija pa ga je pozneje ponovno zgradila. V monarhiji je prebivalce pozdravljal Franc Ferdinand, v kraljevini Emanuele III. Savojski, nas pa je ob stoletnici z muzejskega vlaka pozdravilo več veljakov, z ministri in predsednikom vlade na čelu, kar se za demokracijo tudi spodobi.

Danes proga bolj sameva in počasi propada. A so ob njenem jubileju obljubili, da bo poslej drugače. Vlada sama je organizirala veliko slavje tik ob novogoriški železniški postaji. Na istem mestu, kjer je nedavno potekal Festival Arhipelag, ki mu je ministrstvo ministra Vaska Simonitija odreklo finančno podporo z argumentom, da se odvija na "ne zadosti ugledni" lokaciji. Kaj je mejni trg med Goricama iz "neuglednega" spremenilo v "uglednega" ni znano.

Premier Janez Janša, ministri Rupel, Šturm in Božič, evroposlanec Peterle ter župan Brulc so na proslavi kar sijali. Mogoče tudi zato, ker jim s Sabotina ni več "svetil" spomenik "totalitarne" preteklosti. Od napisa "NAŠ TITO" sta namreč ostali le še črki "NA". Preostali del naj bi menda, navkljub lastniški zmedi, najel Matija Perko iz Rožne doline, sicer sodrug bolj znanega Iva Hvalice. Govori se, da bo na Sabotinu zasadil sadovnjak. Obenem pa se ugiba, če ne gre pri vsem tudi za "darilo" Hvalice eks šefu Janši, ki ga je sicer "brcnil" iz politike.

Skratka, še nedavno "neugledna" lokacija med Goricama je postala "ugledna". Nanjo pa, potem ko so razmetali "Tita", sije samo še en spomenik "totalitarnosti", tisti s Svete gore. Ampak ta ima status "kulturnega" in "verskega". Vse je le stvar interpretacije.