Svobodni urednik

Iz spoštovanja do sodelavcev si je obul čevlje

Novi urednik Primorskih novic Tino Mamič od ponedeljka že sedi v svoji novi pisarni. Aktiv hišnih novinarjev ga je s 25 glasovi za, 21 proti, tremi neveljavnimi glasovnicami in nekaj glasovi na počitnicah potrdil za novega urednika. Ena prvih stvari, ki jih je postoril, preden se je usedel na svoj novi stol, je bilo obuvanje čevljev. Prej je kot redaktor zunanje politike in eminentni kolumnist v službo hodil bos. Zato ker je bil svoboden, kot je razložil vsakomur, ki se je z začudenjem obregnil ob njegove bose noge. No, zdaj se je ta svoboda malce skrčila. "Ne morem v pisarni odgovornega urednika sedeti bos in v kratkih hlačah zaradi spoštovanja do sodelavcev. Bolj kot moja svoboda so sedaj pomembne svoboda novinarjev in njihove misli," pravi Tino, ki smo ga po telefonu ujeli v njegovi drugi službi, ki jo kot član programskega sveta na predlog Nove Slovenije opravlja v ustanovi na Kolodvorski.

Sicer pa je Tino Mamič lik, ki pooseblja pravega klenega novega Slovenca iz učbenika in ki bi si ga za zeta želela vsaka pravoverna slovenska mati. Ampak je na žalost že oddan. Sin očeta Ivana, poslanca Nove Slovenije, je bil že kot osnovnošolec aktiven v klubu OZN na šoli in v občinskem merilu, maturiral je v osamosvojitvenem letu kot prvi maturant klasične škofijske gimnazije, odslužil civilno vojaščino, diplomiral in postal univerzitetni profesor zgodovine in univerzitetni diplomirani novinar. Dvakrat je bil poslanec študentskega parlamenta, potoval po 45 državah sveta, postal glavni in odgovorni urednik mesečnika Sončna pesem, šef tiskovnega središča ob obisku papeža, voditelj nekajminutne tedenske oddaje na TV3, odgovorni urednik regionalnega programa Radia Ognjišče in urednik revije Ognjišče. Mogoče je eden redkih njegovih neuspehov neuspešna kandidatura za direktorja Notranjskega muzeja. Poleg tega je Mamič znan tudi kot eden prvopodpisanih novinarjev, ki se niso strinjali s stališči Društva novinarjev Slovenije do novega zakona o RTV, kot človek, ki se je javno pritoževal nad tem, da so slovenski mediji, sploh pa tiskani, preveč nenaklonjeni cerkvi, zavzemal za pravice otrok v primeru, ko morajo otroci gledati plakate z napol razgaljenimi manekenkami.

Kljub njegovi neizpodbitni povezanosti s cerkvijo in bojaznijo, da bodo Primorske novice postale del radia Ognjišče, kot so komentirali njegovo izvolitev nekateri sodelavci, se Tino tega ne boji. "Tako na Primorskih novicah kot v drugih tiskanih medijih si želim, da bi o verskih temah pisali sorazmerno dovolj. Sem samo odgovorni urednik, ki bo skušal koordinirati delo novinarjev, ne pa revolucionar. Pisanje o vsaki temi, tudi o cerkvi, je odvisno od novinarjev in urednikov. Če oni presodijo, da je neka tema za objavo, bo to objavljeno. V skladu z novinarsko etiko seveda.