S čim Hrvati držijo Janšo?

Janša in pogajanja s Hrvaško

Zaplet s slovensko-hrvaško mejo na Hotizi se je začasno umiril. Puške so pospravljene, incidenti pa so se prenesli na druga sporna območja. Kljub temu da prave rešitve še ni, smo lahko vsaj veseli, da se ni uporabilo orožje, s katerim se je rožljalo. Nekateri pa niso zadovoljni s takim stanjem. Prvak Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič je že prejšnji teden zahteval od odbora državnega zbora za zunanjo politiko, da se sprejmejo nekateri bolj odločni sklepi. Med drugim je zahteval, da Slovenija preneha s podporo Hrvaški pri vstopanju v evropske povezave, da se prekinejo dvostranska pogajanja, da se Sovi naloži izvajanje stroge kontrole delovanja uslužbencev Veleposlaništva Republike Hrvaške v Ljubljani, da se napoti Slovenska vojska na sporna ozemlja in da se za javnost odprejo seje delovnih teles, na katerih se obravnava problematika odnosov s Hrvaško, brez izjeme: "Zaradi prikrivanja dejstev pred slovensko javnostjo in političnega kupčkanja prijateljev s te in one strani je sploh prišlo do obstoječe situacije," je zapisal Jelinčič.

Zanimivo, da je Janša, preden je postal premier, večkrat dajal podobno militantne in nepopustljive izjave. Ni malo tistih, ki pravijo, da je Janša preveč popustljiv do naših sosedov. Največkrat je slišati, da Janša težko postavlja zahteve drugi strani in se odločno pogaja, če so na drugi strani ravno tisti ljudje, ki vedo, kako so plačevali dobavo orožja med domovinsko vojno, in ki dobro vedo, koliko denarja in kam so nakazali. To pa so ravno tista vprašanja, na katera Janša slovenski javnosti nikoli ni odgovoril, so pa nekateri posamezniki, ki so bili blizu preprodajalski mreži v okviru takratnega ministrstva za obrambo, zelo na hitro obogateli, da so si lahko s slabo uradniško plačo poleg dragih avtomobilov kupovali tudi hiše z bazeni, podjetja in počitnice na eksotičnih otokih z velikimi igrišči za golf. Vprašali smo tudi našega premiera, ali je kdo na hrvaški strani kadarkoli na pogajanjih omenil tudi orožarske posle: "Ne niso," nam je odgovoril Valentin Hajdinjak, tiskovni predstavnik vlade

Kakorkoli že, denarja, ki so si ga takratni preprodajalci nagrabili na račun vojne ne Hrvaškem in v Bosni, slovenski davkoplačevalci ne bomo nikoli videli. Poslanska skupina SNS pa je obljubila, da bo po lokalnih volitvah začela s postopki iz naslova Zakona o referendumu in ljudski iniciativi za izvedbo referenduma o vstopu Republike Hrvaške v Evropsko unijo oziroma evroatlantske povezave in začela zbirati podpise prebivalcev Republike Slovenije o tem vprašanju.