Katja Buda

29. 9. 2006  |  Mladina 39

Nevidna popravila

S položnico do prave vere

Cerkev sv. Petra in Pavla

Cerkev sv. Petra in Pavla
© Matjaž Kirn

Pisali smo že, koliko sredstev namenjata RKC in država, s tem tudi davkoplačevalci, obnovam slovenskih cerkva. Teden je naokoli, pa smo spet zadeli ob novo cerkev. Primer dobro organizirane akcije za pridobitev sredstev je cerkev sv. Petra in Pavla, župnija v Zagorju ob Savi je ustanovila sklad za obnovo cerkve, katerega namen je, kot piše v obvestilu za javnost, da na “organiziran način” zagotovijo potreben denar, material ali storitve, ki so potrebne za obnovo. To meščani lahko storijo s pomočjo priložene položnice, z rednimi nakazovanji določenega zneska ali, kot piše, kot donatorji. Moramo priznati, da je položnica kar simpatična, saj kaže na modernizacijo cerkve tudi na tem področju. A vseeno bi bilo verjetno bolje, če bi jo naslovili na kakšno od ministrstev, ki tako rada subvencionirajo RKC ob najrazličnejših priložnostih. Ni pa za spregledati, da nam grejo vsaj tu na roko, saj si lahko, če se odločimo, da bomo pomagali z nakazilom, odkljukamo še eno davčno olajšavo; to je tudi mamljivo poudarjeno v pripisu obvestila pod Pomembno.

Dobra novica pa je, da obnova zagorske cerkve ni odvisna le od dobrosrčnosti faranov, temveč tudi od občine Zagorje, ki v predlogu za proračun 2006 zagorski cerkvi namenja 2.200.000 tolarjev “za nadaljevanje obnovitvenih del”.

Seveda pa darovanja ob pogrebih, zakramentih ali “življenjskih jubilejih” niso nič manj dobrodošla. Zagorčani so deležni tudi zahvale za že opravljeno in podarjeno cerkvi, “čeprav je večina del, ki so opravljena, očem nevidna”. Malce protislovno“nas obvešča izgled cerkve sam”, da je sicer bilo že veliko postorjenega, a “je potrebno še marsikaj postoriti”. Na primer odplačati dolgove, kajti kaj kmalu lahko ugotovimo, da zbirajo denar in storitve in material tudi za povrnitev preteklih stroškov, ki pa, kot smo izvedeli, niso pustili vidnejših znamenj popravil ali obnove zagorske cerkve.

Na koncu zapisani “Če Gospod ne zida hiše, se zaman trudijo z njo njeni graditelji” bi imel še kakšen smisel, če ga ne bi podpisali pod številko transakcijskega računa.