Izvori terorizma

Ko še papež širi islamofobijo

Za nami so dnevi, ki res niso bili naklonjeni javnim izjavam. Iz kopice verbalnih katastrof izvzemimo papežev sovražni govor do muslimanov in priznanje madžarskega premiera Gyurcsanyja, da je ves čas lagal državljanom. Slednje niti ni toliko zanimivo, saj je jasno, da so politiki praviloma lažnivci, in prav lepo je, če kdo izmed njih to kdaj tudi prizna. A pri papeževi izjavi je drugače. Ponovimo, kaj je med drugim izjavil: "Pokaži mi, kaj je novega prinesel Mohamed, in videl boš le slabo in nečloveško; vero, ki jo narekuje, pa širi z mečem." Seveda, papež Benedikt XVI. je večkrat poudaril, da gre zgolj za citat bizantinskega cesarja Manuela II., upajoč, da bo to zmanjšalo težo izrečenih besed. Edina zahteva številnih muslimanskih voditeljev je bila, da se papež opraviči, s čimer bi tudi hitro ugasnili plameni, ki te dni goltajo krščanske cerkve na Bližnjem ter Srednjem vzhodu. Vendar se papež ni opravičil, vse, kar je premogel, je bila izjava, da mu je žal za odzive na njegove besede. Aha, muslimani ga niso razumeli. Ko je navajal, da Alah ni povezan niti z zdravim razumom, je delil komplimente. Finta je seveda v tem, da se Benedikt XVI. ne more opravičiti, saj so papeži nezmotljivi; tudi tisti, ki so posiljevali otroke. Ups, tabu.

Obstajata samo dve možnosti. Ali je papež namerno širil sovraštvo do muslimanov, kar je na zahodu svojevrsten hobi, ali pa je popoln idiot, ki niti približno ne razume trenutnih razmer v svetu in mu pač tako ne preostane drugega kot navajati srednjeveške tekste. A mediji se raje osredotočajo na nasilne proteste muslimanov, s čimer se poraja vtis, da so vsi res navadni divjaki. Spomnimo tu samo na divjanje, ki je zajelo ZDA v času, ko je Francija v Varnostnem svetu ZN odločno zavračala Bushevo invazijo na Irak. Američani so množično zažigali francoske restavracije in uničevali celo knjige ter zgoščenke. Podjetje French Mustard je v TV-reklamah poudarjalo: "The only French thing about us is our name", Fox News pa se je ukvarjal s tem, ali je Chirac podoben Huseinu. Da o freedom fries niti ne govorimo.

Zahod je vedno zlorabljal islam. Klasičen primer: Izrael je v 60. letih dovoljeval razvoj Hamasa zaradi njegovega ostrega nasprotovanja arabskemu nacionalizmu, ki sta ga poosebljala Arafat in Naser. Da je bila to smrtna napaka, je Arafatu leta 1993 priznal nekdanji izraelski premier Jicak Rabin. In to je v bistvu to. Američanom je žal, ker so ustvarili bin Ladna in ker so z orožjem zalagali Iran, Izrael obžaluje svojo nekdanjo podporo Hamasu, vsi skupaj bodo še obžalovali Irak, Evropejci so se morali opravičevati zaradi karikatur preroka Mohameda in papežu je žal, da ga ne razumejo. A ko bodo karikature spet oživele in bodo jezni možje, opasani z razstrelivom, izvedli nov napad, bodo spet vsi krivili - koga drugega kot - islam.