Gavro

29. 9. 2006  |  Mladina 39

Brutalno posredovanje policije

Z gumijevko nad invalida ter novinarko

Policijsko posredovanje

Policijsko posredovanje
© Dare Čekeliš

Pritožba novinarke Mateje Ratej na postopek policista Posebne policijske enote Policijske uprave Postojna pri posredovanju ob protestnem shodu Mreže za stalni obisk pred Centrom za tujce v Velikem Otoku pri Postojni 22. julija dobiva nove razsežnosti. Novinarko Mariborskega radia študent (MARŠ), ki je bila v vlogi poročevalke od prizorišča oddaljena okoli 100 metrov, so policisti z gumijevko porinili v zid. Tistega dne so policisti maltretirali kar nekaj novinarjev. Policijsko nasilje je takoj po dogodku na policijski postaji Postojna prijavila samo Ratejeva. Nekaj dni pozneje pa je zaradi zaskrbljenosti nad brutalnostjo ter predimenzioniranostjo intervencije policistov poslala pismo ministru Dragutinu Mateju, varuhu človekovih pravic ter predsedniku Društva slovenskih novinarjev.

Trenutno teče pritožbeni postopek, v okviru katerega je bila zaslišana na ministrstvu za notranje zadeve. Na zaslišanje je Ratejeva s seboj pripeljala pričo. Simon Vene, ki je invalid brez roke, je potrdil njeno pričevanje ter hkrati opisal tudi svojo grenko izkušnjo, kako je policist tudi njega odrinil z gumijevko v zid. "Ob prihodu posebne policijske enote sem bil od skupine protestnikov oddaljen 100 metrov. Prišla sta dva policaja in eden je rekel: a tega, a tega ... Kljub negativnem odgovoru drugega policista me je brez razloga odrinil v steno. Zaradi svoje varnosti sem se pridružil protestni skupini in tam tudi počakal do konca", nam je povedal Simon Vene.

Svoje invalidnosti sicer noče izpostavljati, vendar ga je početje policije resnično prizadelo. Po zakonu je policist presegel svoja pooblastila, saj Pravilnik o policijskih pooblastilih, ki je začel veljati 15. 5. 2006, v 72. členu določa, da policist prisilnih sredstev ne sme uporabiti proti otrokom, vidno bolnim, starim, onemoglim osebam, vidno težkim invalidom in vidno nosečim ženskam. Omeniti velja, da je Ratejeva dobila odgovor na pismo ministrstva za notranje zadeve, v katerem so med drugim zapisali: "Pri obravnavanju množičnih kršitev javnega reda in miru na protestnih shodih policisti pogosto zelo težko ločijo protestnike od drugih udeležencev. Dejstvo je, da zaradi taktike ukrepanja vedno ni mogoče selekcionirati, zoper koga bodo uporabljena prisilna sredstva." Ali je res zelo težko ločiti invalida, ki je od prizorišča oddaljen 100 metrov, od vročekrvnega protestnika?