Gregor Cerar

29. 9. 2006  |  Mladina 39

Internetne cenzure ni bilo

Spletne igralnice bodo morda kmalu legalizirane

Internetna cenzura ali bolje omejitev dostopa do dveh spletnih igralnic je bila v Sloveniji bolj kot ne kratkega roka ter zgolj prostovoljna. Tudi grožnja Urada za prirejanje iger na srečo ni zalegla, saj ni šlo za neko uradno prepoved, temveč so pojasnili, da internetnim ponudnikom niso izdali nobene odločbe, in tako veliko slovenskih internetnih ponudnikov še naprej omogoča dostop do spletne strani BWin. Na ministrstvu za gospodarstvo pa so imeli s ponudniki interneta sestanek, kjer so poudarili, da v Sloveniji za zdaj ni pravnih podlag, kako omejiti dostop do določenih prepovedanih spletnih vsebin.

Odločitev Urada za prirejanje iger na srečo, da je prepovedal delovanje BWin v Sloveniji, so pozdravili tudi v Fundaciji za šport, kjer so povedali, da gre za nelojalno konkurenco in da so slovenski športi, ki se financirajo iz sredstev Fundacije za šport, prikrajšani za velik del denarja, saj omenjene stavnice na slovenskih tleh ne plačujejo nobenih prispevkov. Hkrati pa vsi skupaj poudarjajo, da gre za podobne akcije po vsej EU in da so že zaprli predstavnika BWin. To se je res zgodilo v Franciji, ko so na tiskovni konferenci predstavili drese nogometnega kluba AS Monaco z BWin logotipom, nato pa so ju za 300.000 varščine izpustili. BWin zaradi tega že napoveduje številne tožbe, tudi zaradi kršenja človekovih pravic.

Vsa ofenziva proti spletnim igralnicam pa bo mnenju številnih poznavalcev precej jalova. EU je namreč že napovedala, da bo razširila preiskavo proti članicam, ki omejujejo delovanje spletnih igralnic. Večina držav se sklicuje na dejstvo, da pravna ureditev iger na srečo ni bila predmet usklajevanja znotraj Evropske unije in tudi da še ne obstaja nobena direktiva ali uredba, ki bi urejala to področje. Posamezne države tako področje prirejanja iger na srečo urejajo glede na svoje socialne, kulturne in gospodarske posebnosti ter tako, da zagotavljajo zelo pomemben vir financiranja invalidskih, humanitarnih in športnih organizacij. Toda EU bo, kot kaže, drugačnega mnenja. Če država iz določenih denimo moralnih razlogov prepoveduje igralništvo, je to notranja zadeva. Če propagira lastne stavnice in loterijo, na drugi strani pa omejuje druge, pa ne gre za nič drugega kot diskriminacijo na trgu. To pa je na območju EU več kot nezaželeno.