Predvolilni shod kot oglas

Plačevanje programa na lokalni televiziji

Bližajo se lokalne volitve in stranke, ki hočejo zmagati, se bodo morale potruditi tudi na področju oglaševanja. Za pravo oglaševanje pa je potreben denar, saj tudi najbolj obskurne televizije ali radii zahtevajo plačilo za objave na svojih frekvencah. Pred časom sta se v situaciji, ki se bo zdaj ponovila po vseh slovenskih občinah, znašla kandidata za župana v Veliki Polani: SDS-ov Štefan Prša in neodvisni kandidat s podporo NSi-ja in Desusa, Damijan Jaklin. V tej občini so morali v začetku leta na nadomestne volitve, saj je prejšnji župan Andrej Lebar hudo zbolel. Kot smo že rekli, sta se kandidata lotila tudi oglaševanja.

Po nam dostopnih podatkih se je Prša oglaševal na zelo čuden način. Svoja sporočila je reklamiral tudi na lokalni televiziji Idea TV, ki je najbolj znana po tem, da so pod pritiski cerkvenih lobijev odpustili humorista Jožeta Činča. Kot smo lahko prebrali v zapisniku seje MO SDS Murska Sobota, pa ni šlo za klasično oglaševanje: "Pred kratkim so bile v Veliki Polani nadomestne volitve za župana in občinskega svetnika. Kandidat za župana Štefan Prša me je prosil za pomoč. Obljubil sem mu pomoč, tudi finančno, v okviru zmožnosti, in sem sodeloval na predvolilnem shodu skupaj z ministrom Zverom in poslancem Ruparjem. Predvolilni shod je posnela lokalna TV Idea in ga večkrat predvajala. Zato predlagam, da Prši iz naših sredstev plačamo račun v znesku 69.480 SIT za večkrat objavljeni prispevek o predvolilnem shodu," je na seji povedal Anton Štihec, sicer SDS-ov župan v Murski Soboti. Ostali so se z njegovim predlogom strinjali in sprejeli sklep, da se ta račun plača.

Vprašali smo tudi direktorja TV Ideje Štefana Celca, kako je s predvolilnimi oglaševanjem: "To je bila naročena zadeva, zato je bil račun poslan na stranko SDS, ob predvajanju pa je pisalo, da je naročnik SDS." Lokalni televiziji se ni zdelo sporno večkrat objaviti predvolilnega shoda. Iz tabora SDS pa nam niso hoteli dati nikakršnega odgovora na naša vprašanja. Očitno jim ni treba odgovarjati za nič, saj so postali država v državi, kar nam potrjuje tudi sklep, ki so ga sprejeli na isti seji in ki zahteva od glavnega tajništva SDS, da upošteva njihove predloge ob kadrovanju v nadzorne svete in ustanove v državni lasti. Do sprejetja sklepa pa so prišli po še enem prepričljivem nastopu murskosoboškega župana Antona Štiheca: "Glavnemu tajništvu smo posredovali imena naših kadrov z univerzitetno izobrazbo, ki bi lahko prav tako dobro sodelovali v raznih nadzornih svetih ali pa dobili zaposlitev v kateri od državnih institucij oziroma gospodarski družbi, ki je v lasti države. Dostikrat pa se kadrovanje zgodi brez vednosti MO SDS Murska Sobota, pa čeprav gre za našega člana. Mislim, da to ni prav, še posebej, če to izvemo od koga iz opozicije (kot se je to zgodilo pri Nafti)." Mimogrede, do zmage na volitvah so prišli z obljubami o nevmešavanju politike v gospodarstvo.