Nove razsežnosti besede 'izkoriščanje'

Evropska podjetja kradejo rečno vodo v Keniji

Afriški izvor

Afriški izvor
© Borut Peterlin

Čeprav je vsem povsem jasno, da razvite države skupaj s svojimi megakorporacijami izkoriščajo tako imenovani tretji svet, je vseeno treba vsake toliko časa opozoriti na primere obskurne izprijenosti, kakršnim so trenutno priča kenijski mali kmetovalci. V Keniji, kjer na nekaterih območjih ni deževalo že tri leta, so ljudje odvisni predvsem od lokalnih rek. Zdaj pa je prišlo na dan, da britanske in druge evropske korporacije kradejo rečno vodo že na samem izviru, ker jo potrebujejo za zalivanje ogromnih nasadov zelenjave ter rož, ki jih potem izvažajo v Veliko Britanijo in preostalo Evropo. Ljudje jih kupujejo v supermarketih, kot so Tesco, Sainsbury's, M&S in tako naprej. Predstavniki kenijske oblasti, humanitarne skupine in lokalni kmetje že nekaj časa opazujejo korporacije, ki ponoči pošiljajo svoje delavce na območje izvira reke Ngiro, in ocenjujejo, da podjetja ukradejo tudi do 25 % vode. Zaradi tega gladina reke upada že dalj časa, s čimer je ogroženo življenje več kot 100.000 malih kmetovalcev. Predsednik nedavno ustanovljenega vladnega Odbora za reko Ngiro, Severino Maitima, pravi: "Velika podjetja imajo pravico jemati vodo le ob poplavah, vendar jo kradejo pri izvirih, kadarkoli jo potrebujejo. Vsa podjetja kradejo vodo. (...) Ponjo prihajajo med deseto zvečer ter drugo zjutraj." Predstavniki korporacij navkljub vsem dokazom krivdo zanikajo ali pa se med seboj prepirajo, kdo je večji lopov.

Problem je resnično žgoč in v svoji celoti razkriva bistvo neoliberalne kapitalistične agende, ki svet potiska nazaj v čase kolonializma. Maitima nadaljuje: "Cvetličarska podjetja dobesedno izvažajo našo vodo. Devetdeset odstotkov rože je voda. Mi smo ena izmed najbolj sušnih držav na svetu in izvažamo vodo v eno najbolj mokrih. Že od samega začetka se jim tukajšnji ljudje upirajo." Philip Gichuki, predstavnik lokalnega odbora za vodo v Isiolu, dodaja: "Situacija ne more biti bolj resna, kot je. Prvih 100 kilometrov rečne gladine je skorajda suhih."

Vse skupaj časovno sovpada z opozorilom mednarodne organizacije World Wide Fund for Nature, da bomo leta 2050 potrebovali še en planet, kot je Zemlja, če bomo nadaljevali s takšnim tempom uničevanja narave in brezvestnega izkoriščanja naravnih virov. Poročilo WWF še dodaja, da bi leta 2050 potrebovali tri planete Zemlja, če bi vsi na svetu živeli tako razsipniško kot Britanci. Vse skupaj zelo spominja na besede Mahatme Gandhija, ki je že pred časom izjavil: "V svetu je dovolj virov za naše potrebe, ni pa jih dovolj za naš pohlep." Lekcija bo izjemno huda.