Tuje lige in manjšinske tožbe

Napovedano in nedogovorjeno, zatemnjeno in toženo

Hrvati na SP v Nemčiji

Hrvati na SP v Nemčiji
© Denis Sarkić

Potem ko so na RTV Slovenija popolnoma izgubili športni kompas in je lahko imela vsaka vaška TV bolj zanimiv športen program, so med napovedmi programa TV Slovenija 2 za volilno nedeljo v nekaterih medijih lahko opazili napoved angleškega nogometnega derbija med Manchester Unitedom in Liverpoolom. Ob napovedani uri pa prenosa ni bilo na TV Slovenija (vrteli so francoski film), ampak na novem športnem programu Sport Klub, ki prek vikenda prenaša angleško Premier League in nemško Bundesligo.

Na RTV Slovenija pravijo, da "omenjena tekma nikoli ni bila uvrščena v dokončni spored", saj so o predvajanju "šele potekali pogovori". Športni program RTV naj bi imel sklenjen načelni dogovor s Sport Klubom, po katerem naj bi nacionalka predvajala tekme angleškega Premiershipa, nemške Bundeslige ter španske La Lige in jih tudi sama komentirala. Napovedujejo: "Če bo končni dogovor v celoti sprejemljiv za obe strani in ga bo potrdilo tudi vodstvo TV Slovenija, bomo na TV Slovenija tekme angleške in nemške lige predvajali od 5. novembra naprej."

Bolj resen zaplet pa se je zgodil zaradi zatemnitve signala hrvaške televizije med svetovnim nogometnim prvenstvom. Zveza hrvaških društev v Sloveniji je že takrat vložila predlog za prepoved onemogočanja spremljanja TV-programa, ki sta ga zatemnjevala UPC Telemach in Ljubljanski kabel, kar pa je prvostopenjsko sodišče gladko zavrnilo. Vendar je njihovi tožbi prisluhnilo višje sodišče, ki je izrecno opozorilo na trditve o diskriminatornem obravnavanju pripadnikov hrvaške narodnosti v Sloveniji - diskriminatorno do nemške manjšine, ki je tekme na "svojem" programu avstrijske ORF (nemška ZDF je bila zatemnjena) lahko spremljala brez težav. Naj opozorimo, da ne hrvaška ne nemška manjšina nista uradno priznani v Sloveniji. Hrvaški manjšini je bila tako kršena ustavna pravica do pasivne uporabe svojega jezika, Zveza pa zahteva odškodnino: ker je Hrvatov nad sedem tisoč in ker so sprejemljivo odškodnino zaradi duševnih bolečin zaradi rasno-jezikovne diskriminacije ocenili na najmanj 50 tisočakov, je zmnožek dobrih 380 milijonov tolarjev. Na Telemachu menijo, da gre za pravno popolnoma zgrešeno naslovljene zahtevke: "Družba UPC Telemach je bila v skladu s predpisi o avtorskih in sorodnih pravicah ter na teh podlagah podanih zahtev HRT in združenja SAZAS prisiljena zatemniti dele programa HRT in ostalih tujih televizijskih programov." Medtem ko se nadaljujejo nogometni podaljški svetovnega prvenstva v zatemnitvi, pa med nogometnimi srečanji Lige prvakov na HTV prek Telemachove mreže gledalce opozarjajo, da lahko preklopijo na TV 3 "s slovenskim komentarjem". Čeprav tudi zaradi tega gledalci preklapljajo na HTV ...