Planetarni dnevnik

Segrevanje planeta, izginotje kitov in širjenje mrtvih con

Izginjajoči led

Izginjajoči led
© Arhiv Mladine

Zadnje čase je skoraj nemogoče prelistati katerega od bolj znanih zahodnih časopisov, ne da bi v njem naleteli na članke, ki med seboj bolj ali manj tekmujejo v alarmiranju javnosti glede globalnih klimatskih sprememb in njihovih škodljivih posledic za vse nas. Tudi naši južni sosedje Hrvati so v tv-poročilih nedavno iskali razloge za nenavadno visoko stopnjo samomorov in nasilnih dejanj v vremenskih anomalijah (rekordno vroč oktober), časopis New York Times pa ugotavlja, da bo v prihodnjih letih v ZDA zaradi vse višjih temperatur vse več smrtnih primerov med srčnimi bolniki; število naj bi naraslo za okoli 29.000 ljudi na leto. Na podlagi tega je NYT izračunal, da se bo gospodarska škoda v ZDA z vsakim letom povečala za 31 milijard dolarjev. Niti ni pomembno, ali te številke držijo, gre za to, da se vse več pojavov okoli nas, od stopnje kriminala do ekonomskih izpadov, pojasnjuje s klimatskimi spremembami. Kar je pravzaprav spodbudno, če upoštevamo, da smo lahko še nedavno brali več o življenju na Marsu kot pa o umiranju našega planeta. Danes je situacija, kot rečeno, obratna in iz vseh koncev sveta se usuvajo plazovi skrb zbujajočih novic, ki se med seboj tako ali drugače dopolnjujejo. Ponujamo top 3 prejšnjega tedna:

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 3,7 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

  • Tedenski zakup ogleda člankov
    3,7 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

  • Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 14 EUR dalje: