Gregor Cerar

 |  Mladina 51

Natovo ožemanje in laži naših obrambnikov

Nova skupna Natova transportna letala Slovenije ne bodo stala od 14 do 19 milijonov dolarjev, temveč še dodatnih 47 milijonov dolarjev

C-17

C-17
© Arhiv Mladine

Slovenija bo skupaj z nekaterimi evropskimi članicami zveze Nato kupila štiri ameriška transportna letala tipa C-17, soudeležba pa jo bo stala od 14 do 19 milijonov dolarjev, je med državnim obiskom arabskih držav slovenskim medijem pojasnjeval obrambni minister Karl Erjavec. V to ceno niso všteti prevozni stroški oziroma ure letenja; teh naj bi Slovenija na leto potrebovala približno 60. Teh 60 ur na leto bo slovenske davkoplačevalce stalo še dodatnih skoraj 47 milijonov dolarjev, česar minister Erjavec pač ni objavil. Na ministrstvu za obrambo so pojasnili, da bo Slovenija za udeležbo pri Partnerskem sporazumu o Natovih zmogljivostih strateškega zračnega prevoza na leto prispevala 40.000 evrov, čas plačevanja pa je odvisen od trajanja sporazuma. "Ob morebitnem pristopu Slovenije k pogodbi o nakupu letal C-17, s čimer bi postala njihova solastnica, pa bi se pojavile finančne posledice v ocenjeni višini približno 2,2 odstotka vrednosti nabave in vzdrževanja letal," pravijo na MORS-u. Slovenska vlada je sicer pred kratkim dala zeleno luč za pristop k sporazumu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: