Vanja Pirc

17. 1. 2007  |  Mladina 2

Družinsko vladno vozilo

Ali direktorica, ki daje službeno vozilo v uporabo možu, krši vladni etični kodeks?

Anka Rode na privatni vožnji

Anka Rode na privatni vožnji
© Ivo Grobovšek

Afera, ki jo je sprožila žena zunanjega ministra Dimitrija Rupla s tem, ko je odšla po gospodinjskih nakupih z vladnim avtomobilom, se še vedno ni polegla. Vse bolj pa so pod drobnogledom tudi službena vozila drugih funkcionarjev in javnih uslužbencev. Recimo službeni megane v. d. generalne direktorice Zavoda RS za zaposlovanje Anke Rode, ki ga je pogosto opaziti na poteh zasebne narave. Zanimivo pa je, da avtomobil pogosto uporablja tudi njen soprog. Recimo, ko pripelje otroka na trening drsanja.

Na zavodu za zaposlovanje v tem ne vidijo nič spornega. Pravijo, da Rodetova plačuje boniteto in sme zato avtomobil uporabljati tudi v zasebne namene. "Poleg tega je v pogodbi tudi navedeno, da uporabnik ne sme izročiti osebnega avtomobila v uporabo drugim osebam, razen svojemu zakoncu ali izvenzakonskemu partnerju ter sodelavcu Zavoda, ki potuje z njim kot sopotnik." Ampak ali lahko življenjski partnerji funkcionarjev in javnih uslužbencev državna službena vozila res uporabljajo brez zadržkov? Na ministrstvu za javno upravo pravijo, da glede na določila veljavne uredbe, ki ureja uporabo službenih avtomobilov v organih državne uprave, in glede na plačano boniteto res ni mogoče izrecno reči, da je nedopustno, da vozilo vozi druga oseba. A njihovo načelno stališče je, "da bi bilo to z etičnega vidika dopustno le v izjemnih primerih". Vprašanje pa je, kako izjemen primer je vožnja otrok na trening.

Anki Rode naj bi se sicer že kmalu obetal odhod s položaja v. d. direktorice zavoda za zaposlovanje, saj je minister za javno upravo Gregor Virant novembra izjavil, da sam ne bo soglašal s tem, da bi postala direktorica s polnimi pooblastili, predvsem zaradi jesenskih zapletov pri reševanju vlog dijakov in študentov za dodelitev socialne štipendije. Njen odhod je še toliko bolj verjeten, ker je moral nedavno položaj zapustiti njen glavni zaveznik, nekdanji minister Janez Drobnič. Pred časom se je kot najverjetnejša naslednica Rodetove omenjala njena pomočnica Metka Barbo Škerbinc, veliko možnosti pa naj bi imela tudi Tanja Drobnič, žena direktorja direktorata za trg dela in zaposlovanje pri ministrstvu za delo Roberta Drobniča. Mimogrede, prav ta je pred dobrim letom veljal za najverjetnejšega naslednika Rodetove, a je bil potem izbran na visok uradniški položaj. Zdaj se torej direktorski stolček obeta njegovi ženi, a se utegne zaplesti, saj naj bi v razpisni komisiji predvidoma sedel prav Robert Drobnič. Morda pa bo Drobničevi pomagala tudi sorodstvena vez s slovensko veleposlanico v Sarajevu Natašo Vodušek, sicer ženo novinarja Vladimirja Voduška, ki naj bi prav v teh dneh prestopal s POP TV na nacionalko.