Vanja Pirc

17. 1. 2007  |  Mladina 2

Izgnana še ena družina

Zaradi groženj po ambruškem vzorcu svoj dom zapušča družina Murovec

Hinko Murovec

Hinko Murovec
© Luka Novak

Potem ko je vlada ugodila besnim sosedom in je iz Ambrusa izselila romsko družino Strojan, so se mnogi spraševali, kdo bo naslednji, ki bo moral zapustiti svoj dom zgolj zato, ker se bodo tako odločili njegovi sosedje. Takoj zatem je prišla na dan zgodba o bolniku z aidsom, ki so mu sosedje preprečili, da bi se po zdravljenju v bolnišnici vrnil domov. V času božično-novoletnih praznikov pa je bila predlogov o izselitvi s strani sosedov deležna tudi tričlanska družina z ribniškega konca, ki je junija lani kupila staro hišo v Šegovi vasi pri Loškem Potoku, ker se je želela umakniti iz urbanega okolja, in zaradi ženine invalidnosti, ki temelji na diagnozi "borderline" (strahovi in občutki ogroženosti), poiskati mir. Kot pravi Hinko Murovec, se je sicer takoj po selitvi izkazalo, da na vasi le ni tako mirno, saj so mladi ponoči povzročali hrup z vožnjo z motorji.

Murovec je o tem obvestil ribniško policijo, policistu, ki je prevzel primer, pa je predlagal, da mlade le opozori. Policisti so mlade res le opozorili, so bili pa v naslednjih dneh bolj pozorni na motoriste in so zaradi kršenja cestnoprometnih predpisov ukrepali zoper pet kršiteljev. Potem nočnih voženj ni bilo več. A ob božiču je hrup zaradi petard spet postal neznosen. Murovec pravi, da so mladi metali petarde tudi v pasjo ogrado ob njegovi hiši in pred sam vhod, zato je ponovno zaprosil za posredovanje Policijsko postajo Ribnica. Policista je tudi takrat prosil, naj mlade le opozorita, da želijo zaradi ženine bolezni mir pred hišo. Dve uri zatem pa se je pred hišo Murovčevih zbrala množica 15 do 20 krajanov. "Eden od njih je začel kričati, da sem mu uničil sina, s tem, ko sem poklical policijo. Potem pa so začeli groziti, da nas bodo pregnali, tako 'kot Cigane iz Ambrusa'. Slišati je bilo celo 'Bosna raus!', čeprav sploh nismo bosanskega porekla. Žena je zato prestrašena še enkrat poklicala policijo. Policista sta se potem z njimi ukvarjala eno uro in pol, ženo pa je dogodek zelo pretresel, da je morala naslednji dan poiskati zdravniško pomoč. Poleg tega si žena in hčerka zdaj sploh ne upata iz hiše," pravi Murovec.

Kako je ukrepala policija? Na Policijski upravi Ljubljana so nam povedali, da so zaradi metanja petard ugotovili kršitvi zakona o eksplozivih, za kateri so mladoletnima kršiteljema izrekli opozorilo v skladu z zakonom o prekrških. Opravili so tudi več razgovorov. A znakov drugih kaznivih dejanj niso prepoznali. Murovec je sicer na policijo vložil prijavo, zato bi morali policisti ukrepati po službeni dolžnosti.

Murovčevi so nameravali hišo v Šegovi vasi v prihodnosti prodati. Zaradi zadnjih dogodkov pa so se odločili Šegovo vas zapustiti že v bližnji prihodnosti.