Gregor Cerar

17. 1. 2007  |  Mladina 2

Evropa očetnjav

EU bo morala financirati tudi skrajne desničarje

Vstop Bolgarije in Romunije je med evropskimi parlamentarci najbolj razveselil peščico najbolj marginalnih poslancev, ki jih druži veselje do ksenofobije. Pa čeprav so mnogi med njimi nasprotovali vstopu omenjenih dveh držav v EU. Zdaj bodo končno deležni dodatne finančne podpore, saj jim je kljub sovraštvu do drugačnih uspelo združiti moči in ustvariti pravo politično skupino v evropskem parlamentu. Zato je potrebno najmanj 19 članov, skrajni desničarji in ekstremni nacionalisti pa imajo z novimi romunskimi in bolgarskimi poslanci že 20 članov. Med njimi pa je kar nekaj takšnih, ki so lokalno pa tudi evropsko javnost razburjali s svojimi idejami ali pa so se morali zaradi sovražnega govora celo zagovarjati pred sodniki.

Nova EU politična skupina, sicer šele osma po številčnosti, se bo po dogovoru, sklenjenem ta teden, imenovala Identiteta, suverenost, tradicija. Zakaj niso izbrali drugega predlaganega, bolj epskega imena, Evropa očetnjav, ni jasno. Za šefa pa so postavili člana francoskega nacionalne fronte Bruna Gollnischa, ki se je moral pred sodiščem zagovarjati zaradi svojih dvomov o resničnosti holokavsta. Sicer pa je strokovnjak za vzhodno azijsko pravo in v Lyonu na univerzi predava japonščino. Glavni cilji politične skupine bodo boj proti imigrantom, proti članstvu Turčije v EU, proti EU ustavi in proti centralni evropski oblasti.

Med člani EU-skupine ljubiteljev nacionalizma so tudi Gollnischev strankarski šef Jean Marie Le Pen in njegova hči, pa Mussolinijeva vnukinja Alessandra in nekdanji svetovalec Jorga Haiderja Andreas Moelzer ter nekaj belgijskih flamskih nacionalistov. Še radikalnejši liki od njih pa so novi romunski in bolgarski poslanci. Romunska stranka Velika Romunija, ki ima pet evroposlancev, velja za antisemitsko, antimadžarsko, antiromsko in homofobno politično stranko. Bolgarsko stranko Ataka, ki goji antipatijo do Romov in Turkov, pa kljub temu, da je druga najbolj priljubljena politična stranka v Bolgariji, zastopa le en EU-poslanec. Komaj 23-letni Dimitar Stojanov je nase opozoril že kot opazovalec v EU-parlamentu. Lani septembra je ob nominaciji madžarske EU-poslanke romskega rodu Livie Jaroka za evropsko parlamentarko leta na področju prava in človekovih pravic EU parlamentarcem poslal e-pošto, v kateri jim je razložil, da je v njegovi državi na desettisoče Rominj lepših od nominiranke in da se jih da stare 12-13 let celo kupiti, če jih kdo hoče omožiti. Najboljše pa stanejo do 5000 evrov. Vsem pa je še pojasnil, da je videl ogromno Rominj in da so bile pri Jarokinih letih (32) vse bistveno bolj suhe od nje ...