Odgrobadogroba

Kako so za enega pokojnega Roma trikrat skopali grob

Prvi izkop v vrsti grobov za Rome

Prvi izkop v vrsti grobov za Rome
© Borut Peterlin

Za 22-letnega Denisa Brajdiča, ki je pred kratkim dobil službo v Revozu, se je silvestrovanje končalo tragično, saj ga je med praznovanjem v romskem naselju v Draškovcu ustrelil 25-letni Naser Jurkovič. O tem, ali je to naredil po nesreči ali namerno, bo odločilo sodišče. Rom Denis, oče dveletnega sina, bi moral biti pokopan prvo soboto v novem letu na šentjernejskem pokopališču. Vendar pa so sorodniki pokojnega le nekaj ur pred pogrebom ugotovili, da je jama, namenjena Denisovemu grobu, izkopana ob grobu morilčevega očeta - tudi Roma. "Na Dolenjskem je pač tako, da imajo Romi na pokopališčih čisto svoje oddelke," je pojasnil Leopold Oklešen, lastnik in vodja pogrebnih storitev Oklešen, "in tudi prav je tako, ker imajo za vse svete čisto svoje navade."

Župan Šentjerneja Franc Hudoklin meni, da se je zaplet zgodil malo tudi po krivdi koncesionarja, "ker o lokaciji ni vprašal družine". Pogreb je bil prestavljen tik pred žalno slovesnostjo, saj bi svojci le težko prenašali vsakoletna srečanja s sorodniki morilca in s samim Naserjem Jurkovičem.

Župan Hudoklin pa je na pomoč poklical romskega svetnika Silva Jurkoviča, da bi na pokopališče pripeljal pokojnikova starša. Skupaj so našli drugo mesto za grob, a potem se je oglasil "civil" - stari oče fantka, zraven katerega so že začeli kopati jamo za Denisa. "Rekel je, da proti Romom nima nič," je razložil župan Hudoklin, "vendar pa si ne želi, da bi bila romska družina zraven groba njegovega tragično preminulega vnuka, da ne bi mogel zraven ..."

Nazadnje je bil Denis Brajdič pokopan stran od drugih grobov, ob zidu. "Starša sta se z rešitvijo strinjala," je rekel že drugi mandat romski svetnik Silvo Jurkovič, "tudi jaz nisem nasprotoval, da ne bi pogreba še enkrat prestavljali." Vodja pogrebnih storitev pa je pojasnil, da bodo na kraju, kjer je pokopan Denis, organizirali povsem nov oddelek: "Tam bodo pokopani samo Romi in jih ne bomo mešali s civili, kakor jim pravijo Romi."