Lokal za jutranjo popestritev noči

Pretepi, streljanje in prepovedi vstopa

Samsara

Samsara
© Marko Pigac

V mariborskem lokalu Samsara v tamkajšnjem Koloseju so se minuli vikend, proti nedeljskemu jutru, srečali zaposleni iz dveh konkurenčnih odškodninskih podjetij - podjetij take sorte, ki vam izterjajo pravično odškodnino ob vsakršnih nesrečah ali nezgodah. Tokrat so se pravičniško ter s pestmi oškodovali med seboj, ko pa so jih varnostniki lokala spravili na parkirišče, se je obračun tam nadaljeval in slišati je bilo strele, bojda samo v zrak. Policija je borce samo popisala.

Od jeseni gre za tretji incident v tem lokalu, tiskovna predstavnica družine Belna (oziroma njihovih poslov) Petra Hercog pa razlog vidi v dejstvu, da gre za edini lokal v mestu ob Dravi, ki dela do šeste ure zjutraj. Sicer pravijo, da so vlogo za obratovalno dovoljenje (ki se je izteklo konec lanskega leta) oddali pravočasno, da so poslovali korektno in da pričakujejo podaljšanje dovoljenja s strani mestne četrti Center.

Bolj kot zgodnja ura pa je privlačna lastniška struktura lokala: Bojan Belna mlajši, sin šentiljskega SDS-ovskega šefa Bojana Belne, naj bi za tihega partnerja v lokalu imel Zorana Šolajo, ki se ga marsikdo spomni po krški diskoteki Pacific, pa tudi po prijateljevanju z nekdanjimi redarskimi oziroma zaščitniškimi krogi v Mariboru pred kakimi 15 leti. Takratni prepiri med dvema skupinama so se končali s streli iz puške sredi belega dne, smrtno žrtvijo in dolgoletnimi zapornimi kaznimi.

Belna mlajši, ki vodi lokal, ima izkušnje z (družinsko) diskoteko Yucatan, a se verjetno v nekaj letih ni srečal s toliko težavami kot v zadnjih nekaj mesecih. Zlobni jeziki z ulice omenjajo, da so imeli redarji težave z domnevno črnogorskimi silaki, tisti iz bližnje Jarenine naj bi ob pesteh v obračunu uporabili kar hidrante, pa tudi streli okoli Samsare naj ne bi bili prvi. "Rešitev je v prepovedi vstopa tistim, ki delajo incidente," pravi Hercogova. Vseeno pa pravi, da najprej počakajo na ugotovitve policije, tako da imajo tisti, ki so se pretepali v zadnjih dneh, v Samsaro še vedno vstop ...