Katja Buda

30. 1. 2007  |  Mladina 4

Trg velikana SDS

Kakšne možnosti ima Pučnik in kje

Janša in kip

Janša in kip
© Denis Sarkić

Slovenska demokratska stranka (SDS) je na svoji spletni strani objavila anketo, ali naj se preimenuje glavni slovenski trg, ki ga, mimogrede, v anketnem vprašanju sploh ne poimenujejo. Na vprašanje “Ali se strinjate, da se glavni slovenski trg imenuje po dr. Jožetu Pučniku?” je mogoče odgovoriti z “da”, “ne” ali “ne vem”. Trenutno najvplivnejša stranka se je torej odločila, da se ob četrti obletnici smrti “kreatorja slovenske samostojnosti in neodvisnosti, pokončnega, poštenega in v svojih idejah neodvisnega človeka, ki je bil za vse pravi svetilnik svobode” pokloni njegovemu spominu. Ni nam uspelo ugotoviti, kdo je pobudnik ankete in kako namerava s tem predlogom stranka nastopiti v državnem zboru, a se je doslej od 762 glasujočih velika večina, kar dobrih 72 odstotkov, odločila v prid predlogu, tako da lahko kmalu pričakujemo glasnejšo pobudo v tej smeri in takrat morda izvemo, kateri sploh je glavni slovenski trg.

Že ob lanski postavitvi Pučnikovega doprsnega kipa na Komenskega ulici v Ljubljani je Janez Janša povedal, da je bil Pučnik oče slovenske države. Zgodovinski dolg do njega s tem obeležjem še ni poravnan, saj še vedno ni ne trga ne ulice, ki bi nosila njegovo častno ime. To naj bi bila velika sramota. In že takrat, pred skoraj enim letom, tiskovna predstavnica stranke Janja Pavlin ni znala pojasniti, kateri veliki trg naj bi se preimenoval v Pučnikovega.

Mimogrede, SDS bi utegnila ob svoji pobudi trčiti ob ljubljanske mestne svetnike. Slednji namreč odločajo o novih imenih trgov in ulic v glavnem mestu.