Gregor Cerar

30. 1. 2007  |  Mladina 4

Počitniška oaza ali narodni park

Ekologi se bojijo, da bo Triglavski narodni park postal raj za vikendaše

Nesprejeti Zakon o Triglavskem narodnem parku (TNP) je deležen številnih polemik in skrbi ekologov glede tega, kaj bo vlada storila z najbolj zaščitenim naravnim območjem v Sloveniji. Z zakonodajo o TNP so se ukvarjali tudi prejšnji oblastniki, vendar niso prišli daleč. Med drugim so jim očitali, da naj bi poskušali zakonsko dovoliti pozidavo bregov ob Bohinjskem jezeru. Tokrat novi zakon pripravlja ministrstvo za okolje in prostor, svoje nasprotovanje pa so javno izrazili pri Gorenjskem ekološkem združenju. "Zakon o TNP, ki ga pripravlja MOP pod vodstvom ge. Inge Turk, predvideva bolj liberalno politiko v varovanih varstvenih območjih, zdaj je to robno območje, predvsem kjer živijo ljudje, bo po njenih besedah poskrbel, da bo tam mogoč razvoj," so zapisali v izjavi za javnost gorenjski ekologi. "S tem zakonom o TNP, ki ga pripravlja MOP, je predvideno, da ožje območje TNP odpade ali se zmanjša na minimum. Povedano v enem stavku: MOP bo preko zakona spremenil TNP iz nacionalnega parka v nekakšen krajinski park, kjer bo dovoljeno skoraj vse."

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €