Gregor Cerar

30. 1. 2007  |  Mladina 4

Unija prepovedi

EU bi prepovedala nasilne računalniške videoigre

"Ministri smo si danes ogledali eno takšnih iger, ki je v Nemčiji prepovedana. Gre za zelo brutalne prizore, na primer o tem, kako se vzame življenje," je za STA prejšnji teden povedal minister za pravosodje dr. Lovro Šturm, potem ko se je vrnil iz nemškega mesta Dresden. Tam so pravosodni ministri EU tri neformalno zasedali in med drugim prišli na idejo, da morda ne bi bilo slabo, če bi na območju EU prepovedali prodajo nasilnih računalniških iger. Po vzoru Nemčije, kjer so paniko proti videoigram zagnali potem, ko je konec lanskega leta 18-letni Sebastian Bosse v svoji nekdanji šoli ranil 37 oseb, potem pa storil samomor. Policisti so ugotovili, da je pobesneli mladostnik zelo rad igral streljačino Counter Strike. Nemci so zato takoj začeli politično debato o tem, da je treba prepovedati številne igre, kjer lahko igralec navidezno ubije osebo v človeški podobi. Na seznamu potencialno prepovedanih iger so se recimo znašle tudi igre, narejene po filmskih predlogah, kot recimo Zvezdne steze, Gospodar prstanov in Brazgotinec.

Pravosodni minister Šturm je recimo po šokantni predstavitvi računalniške videoigre, po poročanju tujih medijev naj bi jim predstavili igro Manhunt, povedal, da je v prihodnje zagotovo pričakovati ukrepe na tem področju in da bo Slovenija sledila nemškemu zgledu. "Nujen je premislek o možnih ukrepih na nacionalni ravni in na ravni EU, tako na področju proizvodnje teh iger kot njihove prodaje mladoletnikom," je povedal Šturm. Unija pa naj bi o tem žgočem problemu razglabljala maja v Parizu, kjer bodo imeli resne pogovore med proizvajalci in prodajalci.

Pa je prepoved ier res prava rešitev? "Prepoved iger zaradi nasilne vsebine je tipična neumnost ljudi, ki se na to področje spoznajo toliko kot zajec na boben. Razumem, da jih skrbi vpliv krvi in nasilja na otroke in mladino, toda prav bi bilo, da bi se gospodje komisarji in politiki, tako tuji kot naši, o področju izobrazili. Najprej je treba povedati, da igre že zdavnaj niso več namenjene samo otrokom. So vseh vrst, z njimi se ukvarja na milijone ljudi vseh starosti in prav zato je industrija iger, da bi preprečila državno cenzuro, že pred leti uvedla svoje oznake, ki povedo, za katero starost je določena igra primerna," pravi sodelavec slovenske "gamerske" revije Joker Sergej Hvala - Sneti. "Senzacionalistične izjave o prepovedi nasilnih iger pa so podobno trapaste, kot bi trdili, da je treba preprečiti, da v kino pridejo nasilni filmi. Določeni filmi, TV-oddaje, knjige so namenjene določeni starosti, in povsem enako je z igrami - nekatere so za triletnike, druge za osemnajstletnike."