Veliki brat nas gleda in briše!

Cenzura politične parodije na Večerovem blogu

Da je mariborski dnevnik Večer poznal boljše čase, vidi vsak, ki ga odpre. Servilnost do vlade je šla tako daleč, da so zanjo porabil tudi svojo redno akcijo Bob leta in za zmagovalca razglasili Janeza Janšo, med novinarji v mariborski novinarski hiši pa je zaokrožil SMS: "Zakaj si Ranc in Janša ne moreta skočiti v lase?"

Precej manj pa je bila ta teden zabavna reakcija večerovcev na fotoparodijo, ki jo je na svojem blogu www.vecer.si/blog/sanmarco objavil fotoreporter Marko Pigac alias mArkedzani. V fotoparodiji ob Janši nastopajo v glavnih vlogah tudi novi mariborski župan Franc Kangler, pa Večerov direktor Milan Predan in njegova žena, kot stranski liki pa Dušan Kumer, Bojan Šrot, Jožef Jerovšek ter Janez Ujčič in še nekateri, politični nomenklaturi bližnji obrazi. Pigac pravi, da je sicer vedel, da bi lahko hitro prišlo do cenzure, da pa ni mislil, da ga bo že po dobrem dnevu objave fotoparodije kontaktiral Večerov administrator Zvone Štor: "Sam nisem hotel umakniti stripa, nekateri pri Večeru pa so zahtevali izbris celotnega bloga. Nazadnje so strip zameglili, tako da je na blogu, ampak ga nihče ne more videti."

"Moji blogi so preizkušanje velikega brata," je Pigac zapisal na svojem blogu. Medtem ko čakamo ponedeljkov Večer, kjer naj bi na računalniških straneh imeli že pred časom narejeni intervju z mArkedzanijem, so mu podporo dali tudi drugi blogerji. V četrtek 8. 2. pa je Zvone Štor na svojem blogu objavil, da intervjuja v ponedeljek ne bo.

Za tiste, ki bi radi videli, kaj je bilo prepovedano, smo prepovedani fotostrip v Mladini objavili na straneh 70 in 71, na spletni strani pa v rubriki Strip.