Gregor Cerar

 |  Mladina 34

Ministrov prijatelj, direktor ali eksekutor

Kaj bo storil minister Vizjak, če se bo izkazalo, da so njegove Terme Čatež oškodovane zaradi nesposobnosti predsednika uprave?

Okrožno sodišče v Krškem je prejšnji teden začasno prepovedalo razpolaganje z delnicami Term Čatež, ki so v lasti Marine Portorož in TPP, na podlagi te odločitve pa je KDD tudi blokiral možnost prenosa lastnih delnic. Začasna odredba velja za obdobje dveh mesecev, medtem pa morajo Terme Čatež sklicati že zahtevano skupščino, na kateri bodo predvidoma predmetne lastne delnice v skladu z zakonom umaknjene. Terme Čatež bi sicer morale najpozneje v treh letih od dneva pridobitve lastnih delnic te odsvojiti ali takoj po izteku roka lastne delnice umakniti. Za to, da se to ni zgodilo, je odgovorna uprava družbe, torej Mladen Kučiš, ki je edini član uprave. Uprava je namreč tista, ki mora skrbeti, da se določbe zakona o gospodarskih družbah spoštujejo, in je zato odgovorna za nezakonito stanje. Kučiš je s tem samim Termam kot tudi njenim delničarjem povzročil nezanemarljivo premoženjsko škodo, saj delnic ni prodal v zakonskem roku in bodo posledično nujno umaknjene, namesto da bi bile vir dobička. Ker pa so bile lastne delnice po Kučiševem predlogu na skupščini nezakonito vključene v delitev dobička Term Čatež v letu 2007, so bili delničarji - tudi država oz. Kapitalska družba - oškodovani tudi pri udeležbi pri dobičku. Dejstva torej vse bolj usmerjajo kazalec odgovornosti v Kučiša. Slednji je sicer pred časom želel, da bi prodali delnice Term v lasti hčerinskega Turističnega podjetja Portorož podjetniku Daretu Južni, sicer sošolcu ministra Andreja Vizjaka, po precej neatraktivni ceni, vendar je to preprečil zdaj že nekdanji direktor TPP Tomaž Mencinger.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: