Vanja Pirc

26. 10. 2007  |  Mladina 42

Akademska sveta maša

Za policisti in sodniki k maši še predstavniki akademske sfere

Stanovska maša

Stanovska maša
© Miha Fras

Na teh straneh smo minule tedne poročali o posebnih stanovskih mašah za policiste in sodnike, zdaj pa so mašo dočakali še študentje in zaposleni na fakultetah. Petnajstega oktobra je bila ob začetku akademskega leta v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani slovesna akademska maša v čast Svetemu duhu, ki jo je vodil ljubljanski nadškof in slovenski metropolit Alojz Uran.

Zanimivo je, da je RKC k akademski maši vabila tudi tako, da se je obrnila neposredno na posamezne fakultete. Delegat Slovenske škofovske konference za univerzitetno pastoralo in škofijski asistent za študente v Ljubljani p. Tomaž Mikuš DJ je fakultete pozval, naj obvestilo posredujejo študentom, profesorjem in drugim zaposlenim, zahvalil se jim je za pomoč in razumevanje ter jim zaželel „Božjega blagoslova pri vašem delu in poslanstvu vaše fakultete“. Zakaj se je odločil vabila poslati tudi na fakultete naše največje javne univerze? „Slovesna sveta maša ob začetku akademskega leta je bila v preteklosti predvsem maša za študente, profesorje in zaposlene na Teološki fakulteti, pridružili pa so se jim tudi drugi verujoči. Lansko leto smo se v okviru univerzitetne pastorale odločili, da k tej maši povabimo tudi študente, profesorje in zaposlene na drugih fakultetah in izobraževalnih institucijah. Namen je omogočiti vsem kristjanom, ki študirajo, delajo ali poučujejo na Univerzi v Ljubljani, skupno srečanje in preverjanje svojega poslanstva v luči evangeljskega sporočila ter skupno molitev za blagoslov študija in dela na univerzi. Iz tega razloga smo na fakultete poslali vabilo s prošnjo, da informacijo o tem srečanju posredujejo profesorjem, študentom in zaposlenim,“ pojasnjuje p. Tomaž Mikuš.

Nekatere fakultete so vabilo posredovale svojim zaposlenim. Zaposleni na ljubljanski medicinski fakulteti so vabilo denimo dobili iz tajništva fakultete. Vprašanje pa je, ali je to, da predstavniki fakultete pošiljajo sodelavcem vabila na verski obred ene od veroizpovedi, sploh dopustno, saj ima univerza visoko stopnjo avtonomije. Ta ji med drugim omogoča, da je zavarovana pred vplivi vsakokratne politične oblasti ali kakšnih drugih združenj. Poleg tega bi lahko zaposleni vabilo razumeli kot obvezo, kot se je to nedavno zgodilo na Policijski postaji Črnomelj.

Z medicinske fakultete, kjer prav zdaj iščejo novega dekana, na vprašanje, zakaj so vabilo posredovali zaposlenim, niso odgovorili.