The Economist

 |  Mladina 38  |  Politika

Evrozmeda

Spomini na sedemdeseta in osemdeseta leta postajajo moreči. Naftna kriza, pomanjkanje goriva, cestne blokade in protesti, težave z valutami, ohromljene vlade, pretirani davki: velikemu številu opazovalcev, tako v Evropi kot zunaj nje, se najbrž zdi, da je stari kontinent v kremplje spet dobila stara bolezen, evroskleroza, ki je prvič udarila pred četrt stoletja, prav po naftni krizi leta 1973. Ali je bila obljuba o enotnem evropskem trgu in novi valuti samo iluzija?

Odgovor je ne. In vendar se je v preteklih tednih upravičeno zatreslo zaupanje v novo Evropo. Francoska vlada mora prevzeti velik del krivde za dramatično širitev protestov zaradi cene goriva v druge države, zaradi popuščanja, ki ga je hitro in strahopetno ponudila ribičem, kmetom in voznikom tovornjakov, ki so šli konec avgusta na ulice. A druge vlade so bile nerodne in neodločne pri svojem odzivu - tudi britanska, ki je prejšnji teden doživela kar najbolj moteče proteste.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: