The Economist

 |  Mladina 42  |  Politika

Informacijske izbire

Letošnji Nobelovi nagrajenci so vsi prispevali k dobrobiti človeštva. A kar nekaj časa so morali čakati, preden so jih povabili v Stockholm

Pri kandidatih za Nobelove nagrajence je potrpežljivost nedvomno velika vrlina. Odlomek v oporoki Alfreda Nobela, ki določa nagrade, govori o "tistih, ki so v preteklem letu človeštvu prinesli največjo dobrobit". Ta stavek, ki je nekako oblikovan tako, da bi zbujal občutek nujnosti, je bolj pogosto deležen časti zato, ker ga kršijo, ne pa upoštevajo. Nobenega dvoma ni o dobrobiti, ki so jo prinesli letošnji nagrajenci. Le malokdo je na primer bolj vplival na drugo polovico dvajsetega stoletja kot Jack Kilby, eden od treh dobitnikov nagrade za fiziko. Kilby je izumil integrirano vezje - ki je osnova za milijarde silikonskih čipov, ki jih najdemo po vsem svetu v silno različnih napravah, od računalnikov do pomivalnih strojev. A to je bilo leta 1958. Nikoli ne recite, da si Švedska kraljeva akademija ni vzela dovolj časa za svoje odločitve.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: