Urša Matos

 |  Mladina 24

Veliko hrupa za nič

Zaradi napak ali površnosti policije, tožilstva in sodnih izvedencev se kot domine sesuvajo najodmevnejši sodni procesi v državi

Neuspešna branilca zakona: Marko Pogorevc in Zdenka Cerar

Neuspešna branilca zakona: Marko Pogorevc in Zdenka Cerar
© Denis Sarkić in Sherpa

Osnovno načelo prava je, da je obdolženec nedolžen, dokler se ne dokaže njegova krivda. Gre za načelo, ki nedolžne ljudi varuje pred lovom na čarovnice. A dokazi so samo del celotne zgodbe. Represivni organi lahko zberejo tono dokazov, pa bo obdolženec kljub temu oproščen. Enako pomemben kot število in trdnost dokazov je način, kako so ti dokazi zbrani. Če so pridobljeni nezakonito, bo na sodišču padel tudi najbolj razvpit primer. Slovenija premore vrsto odličnih odvetnikov, ki bodo vsako, tudi najmanjšo napako uspešno izkoristili v prid svojega klienta. Zato je pomembno, da policija, tožilstvo, preiskovalni sodniki in sodni izvedenci delo opravijo brezhibno. Policija je dokaze dolžna zbirati z upoštevanjem vseh človekovih pravic. Priznanja ne sme izsiliti. Ne sme ustrahovati prič. Materialne dokaze mora primerno zaščititi. Če je v predkazenskem postopku narejena kakršna koli napaka, jo mora tožilstvo spregledati, še preden začne pisati obtožnico. Predvsem pa tožilec ne sme igrati vloge inkvizitorja, ki je vnaprej prepričan o krivdi, ne da bi za to imel res trdne dokaze. Obtožnice nima smisla sestaviti, če je vnaprej jasno, da zadeva ne bo preživela presoje sodišča, navsezadnje tega nima smisla početi tudi zato, ker stroški propadlih kazenskih zadev bremenijo državni proračun. Ta pravila igre so znana, težava je le, ker se premalo upoštevajo. Površnost ali morda celo namerno napihovanje dokazov postaja pravilo slovenskih represivnih organov. Podkrepitev te trditve najdemo v odmevnih sodnih procesih, ki so se v minulih dneh sesuli v prah prav zaradi procesnih kršitev v predkazenskem ali kazenskem postopku.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: