Igor Mekina

 |  Mladina 25

Napadi na Nato

Ministrstvo za zunanje zadeve je pripravilo analizo do Nata kritičnih člankov v slovenskih medijih, na katero se sklicuje minister Dimitrij Rupel. Analizo kljub prepovedi ministrstva za zunanje zadeve objavljamo in hkrati dokazujemo - da sploh ne drži.

© Srđan Živulović / Bobo

Se spominjate "napadov na JLA"? Zavrtimo film za trenutek nazaj. V rajnki SFRJ je 17. marca 1988 zvezna jugoslovanska skupščina sprejela "informacijo o napadih na JLA", ki jo je pod močnim pritiskom vojaških krogov oblikovala komisija za nadzor dela takratne jugoslovanske armade in službe državne varnosti. Takoj zatem so tedanji državni mediji pričeli povzemati dele fantomske “analize” z nekaj sto članki, v katerih naj bi nekateri novinarji in mediji "napadali" in "blatili" Jugoslovansko ljudsko armado, “pridobitve revolucije” in podobno. In ko so se tedanji “napadi na JLA” ob pomoči najsodobnejših računalnikov z Jožefa Stefana znašli na situ raziskovalca Igorja Žagarja, je ta lahko le potrto ugotovil, da med “364 napadi na JLA” ni prav nobenega, ki bi si res zaslužil ta mizerni naziv, ker nikoli nismo izvedeli, kaj naj bi bil pravzaprav “napad na JLA”. Tedanji predsednik slovenske mladine Jožef Školč je od poveljstva ljubljanskega vojaškega območja zaman čakal na odgovor o definiciji teh “napadov”. Kljub temu pa je bilo tedanje "rušiteljsko" in "kontrarevolucionarno" pisanje Mladine v tej prosuli “analizi” deležno še posebne pozornosti. Analiza je bila na koncu celo osnova za sprejetje ocene tedanjega vojaškega sveta o tem, da gre v Sloveniji za "specialno vojno". In ključ, ki je odprl pot "procesu proti četverici".

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: