Ali H. Žerdin

 |  Mladina 41

Dobri stari Janša

Po zmagi SDS na volitvah smo že mislili, da se je Janez Janša spremenil, a nas je s tem, da ni priznal volilnega izida Desusa, umiril

Politik, ki nastopi z dvomom glede točnosti volilnega rezultata, mora imeti v rokah vsaj kak dokaz. SDS pa je naprej oznanila, da je na posamičnih voliščih najverjetneje prišlo do napak pri štetju, potem pa je od te trditve potihoma odstopila.

Politik, ki nastopi z dvomom glede točnosti volilnega rezultata, mora imeti v rokah vsaj kak dokaz. SDS pa je naprej oznanila, da je na posamičnih voliščih najverjetneje prišlo do napak pri štetju, potem pa je od te trditve potihoma odstopila.
© Igor Škafar

Demokracija je sekularna religija, ki temelji na verovanju, da volilni rezultat natančno odraža voljo ljudstva. Kdor se gre politiko, mora to dogmo sprejemati. Medtem ko so se skozi računalniški sistem republiške volilne komisije valili podatki o volilnih rezultatih na posameznih voliščih, volilnih okrajih in volilnih enotah, je zmagovalec volitev Janez Janša nastopal kot agnostik. Ali volilni rezultati, ki so se prikazali na ekranu republiške volilne komisije, res odražajo izraženo voljo ljudstva? Ali ni pri vnosu podatkov prišlo do napake? Je zaradi administrativne napake prišlo do izkrivljene slike izražene volje ljudstva? Je morda volilni sistem tak, da izkrivlja voljo ljudstva? Četudi je neprimerno, da politik dvomi v dogmo o volitvah kot mehanizmu prevajanja volje ljudstva v oblastniški položaj, smo si ob Janševem dvomu skorajda lahko oddahnili. Zadnje tedne je bil namreč neprepoznaven. Bil je nasmejan, človek pozitivnega imidža, zgolj zmerno kritičen. Uspešno se je upiral skušnjavi, da bi širokopotezno razgaljal mračna ozadja. S tem, ko je podvomil v korektnost volilnih rezultatov, nas je pomiril. Janša je še vedno tak, kakršne je bil. Je sumničav. Dvomi, da volitve ustrezno prevajajo voljo ljudstva. Nekoliko se je vendarle spremenil. Tokat je javno govoril zgolj o verjetnosti, da je pri vnosu podatkov v računalnike prišlo do administrativne napake. Pred leti bi namreč rekel, da pri administrativnih napakah ni naključja. In govoril je, da volilni sistem ni korekten. Popraviti bi ga bilo treba, je dejal. Popravek volilnega sistema naj bi bila ena od prioritet nove vladajoče koalicije.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: