Jure Trampuš

 |  Mladina 49

Etični nepotizem

Evropski poslanec Miha Brejc je kot pomočnico zaposlil svojo hčerko, ki je hkrati tudi žena ministra Gregorja Viranta, avtorja etičnega kodeksa. Nepotizem, dvojna morala ali nekaj povsem vsakdanjega?

Gregor Virant, Miha Brejc in Janez Janša pred sedežem stranke SDS ob objavi prvih volilnih rezultatov, nedelja 3. oktober 2004

Gregor Virant, Miha Brejc in Janez Janša pred sedežem stranke SDS ob objavi prvih volilnih rezultatov, nedelja 3. oktober 2004
© Denis Sarkić

Presenečanje minulega tedna je bil odhod Darinke Mravljak, ministrske kandidatke, ki se ji je zazdelo, da je kljub čisti vesti visoko etično, če Janezu Janši ponudi odstop. Mravljakovi so namreč očitali sporen nakup in prodajo radeljske vrtnarije. "Čeprav imam popolnoma čisto vest in vem, da sem ravnala zakonito, ne želim, da bi bila nova vlada izpostavljena kakršnimkoli dvomom o moji moralnosti," je zapisala v pismu, ki je nastalo dan po njeni sicer uspešni in z minimalno večino potrjeni predstavitvi pred odborom za lokalno samoupravo. Janša odstopa ni hotel komentirati, bolj zgovoren pa je bil Janez Podobnik, šef stranke, ki je sporno kandidatko predlagala. Za Podobnika je bil njen odstop "vezan na etično dimenzijo" in "morda neka nova praksa". Za hip se je zazdelo, da je etični kodeks zahteval prvo žrtev. Resnica je verjetno drugačna, preteklost neuspešne Mravljakove ni bila nikoli skrita in težko je verjeti, da nekdanji obrambni minister ni temeljito prebrskal biografij svojih bodočih sodelavcev. Ali je bilo sklicevanje Mravljakove na moralo le slepilni manever in ali so jo pokopali diletantizem in medstrankarska trenja, sploh ni tako pomembno, zanimivejša je etična komponenta, na katero se sklicuje. Gregor Virant, ki je javnosti predstavil vladni etični kodeks, je tudi sam vpleten v primer, ki spominja na klasični nepotizem. Njegovo soprogo Bojano Virant je namreč kot asistentko zaposlil evropski poslanec Miha Brejc, ki je hkrati Bojanin oče. Ponovimo, Virant v svojem vladnem kodeksu od novih ministrov zahteva, naj se izogibajo konfliktu interesov in naj zavračajo "ponujene usluge, privilegije in darila zase, za svoje družinske člane, sorodstvo", njegova žena pa se je kot asistentka zaposlila na ne ravno slabo plačanem mestu svetovalca evropskega poslanca, ki je čisto po naključju tudi njen oče. Ali torej Virant od ministrskih kolegov zahteva drugačno ravnanje, kot ga prakticira njegova žena, ali pa rodbina Brejc, katere pater familias je svojo uspešno politično pot zgradil tudi na "preganjanju korupcije in klientelizma", dela po kodeksu, ki ne pozna moralnih komponent?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: