Ozadje spora: militarizacija meje?

Notranje ministrstvo zanika, da bi Schengensko mejo varovala vojska, koalicijska pogodba pa to možnost izrecno omenja

Na južni meji: Leta 1990 in 1991, ob konfliktu s tedanjo federacijo, je šlo med drugim tudi za vprašanje režima na meji. In eden od argumentov Slovenije je bil, da mora biti režim na meji 'evropski', torej tak, ko mejo varuje zgolj policija.

Na južni meji: Leta 1990 in 1991, ob konfliktu s tedanjo federacijo, je šlo med drugim tudi za vprašanje režima na meji. In eden od argumentov Slovenije je bil, da mora biti režim na meji 'evropski', torej tak, ko mejo varuje zgolj policija.

"Varnostne naloge na meji opravlja policija; o tem, da bi vojska varovala zunanjo mejo EU, ne razmišlja nihče, saj bi bilo to v nasprotju s pravnim redom EU," je v četrtek, 20. januarja po seji vlade, pripovedoval drugi mož ministrstva za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak. Na prvi pogled se je dozdevalo, da je dr. Gorenak na tiskovno konferenco prinesel en sam dolgčas. Zakaj bi bila to, da bo policija varovala schengensko mejo, sploh novica? Čisto logično je, da varnostne naloge na meji opravlja policija. In vsaj v Sloveniji se zdi logično, da vojska ne sodi na mejo. Vendarle pa je trditev državnega sekretarja dr. Vinka Gorenaka, da nihče ne razmišlja o tem, kako bi vojska varovala zunanjo mejo EU, nerodna potegavščina. O tem, da bi vojska opravljala določene naloge na schengenski meji, sedanja vladajoča koalicija razmišlja zelo resno. Pa ne gre zato, da bi se misel o vojski na meji ob prostem času sprehajala po glavi katerega od koalicijskih politikov. Gre za to, da je možnost, ko bi se na schengenski meji pojavila vojska, zapisana v koalicijsko pogodbo. Hkrati je razmišljanje o spremembah schengenskih načrtov eden od povodov za spor med ministrom za notranje zadeve Dragutinom Matejem in direktorjem generalne policijske uprave dr. Darkom Anželjem. Dr. Anželj je namreč 13. januarja, teden dni pred tiskovno konferenco dr. Gorenaka, objavil, da se je z notranjim ministrom Matejem sprl, ker minister ni bil zadovoljen, ko je policija decembra lani zaposlila dodatnih 182 "schengenskih" policistov, torej policistov, ki bodo službovali na južni meji. Minister naj bi direktorju policije očital, da je ta poznal njegovo stališče, naj policija ne zaposluje schengenskih policistov, kljub temu pa je direktor generalne policijske uprave zaposlil novo delovno silo. Ob kritiki, ki je je bil direktor policije deležen, ko je zaposlil nove policiste, je direktor od ministra zahteval, naj mu glede zaposlovanja novincev izda pisne usmeritve. Podatka, da bi minister policiji izdal pisne usmeritve glede omejevanja zaposlovanja schengenskih policistov, nismo zasledili. Namesto pisne usmeritve o omejitvi zaposlovanja policistov je pred občinstvo stopil drugi mož ministrstva za notranje zadeve in zagotovil, da bo mejo varovala policija. In da se država resno pripravlja na prevzem schengenskega režima, četudi se ob tem pojavljajo težave.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: