Borut Mekina

 |  Mladina 27

Kdo bo kos Peterletu?

Razlika med Lojzetom Peterletom in Mitjem Gasparijem je le nekaj odstotnih točk, v SD pa medtem že resno računajo in na levici iščejo podporo za Danila Türka

Lojze Peterle, pretendent, in Milan Kučan, nekdanji predsednik na pogrebu Alojzija Šuštarja

Lojze Peterle, pretendent, in Milan Kučan, nekdanji predsednik na pogrebu Alojzija Šuštarja
© Matej Leskovšek

Nesporna javnomnenjska favorita za predsedniški stolček sta ta trenutek Lojze Peterle in Mitja Gaspari, kaže Mladinina javnomnenjska anketa. Drugi možni kandidati za jesensko tekmo so v precejšnjem zaostanku. Če bi bile predsedniške volitve v začetku tega meseca, bi v prvem krogu največ podpore, 37,7 odstotka, dobil Peterle, koalicijski kandidat s podporo SDS, NSi in SLS. Na drugo mesto bi se z 21,4 odstotka uvrstil Gaspari, dolgoletni finančni minister in nekdanji guverner Banke Slovenije, ki je državo popeljal v evroobmočje. Tretje mesto bi zasedel Danilo Türk, predstojnik Katedre za mednarodno pravo na Pravni fakulteti v Ljubljani in nekdaj pomočnik generalnega sekretarja OZN Kofija Anana, ki so ga pred kratkim za favorita izbrali Socialni demokrati. Podprlo bi ga 15,6 odstotka volivcev. Sledil bi mu Zmago Jelinčič, prvak Slovenske nacionalne stranke, s 7,1-odstotno podporo. Na zadnje mesto med sedaj znanimi kandidati pa bi se s 4,5-odstotno podporo uvrstil Ivo Vajgl, morebitni kandidat društva Zares.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: