Urša Marn

 |  Mladina 33

Slovenija gre gor

Naraščajoča inflacija, prekomerno zadolževanje države, podražitev posojil in čedalje večja zadolženost prebivalstva ne obetajo nič dobrega

Finančni minister Andrej Bajuk ob prevzemu evra, 1. januarja letos

Finančni minister Andrej Bajuk ob prevzemu evra, 1. januarja letos
© Borut Krajnc

Se življenje v Sloveniji slabša? Za del prebivalstva je odgovor pozitiven. Slabšanje življenja v zadnjih mesecih občutijo tisti prebivalci, ki so zadolženi s stanovanjskimi posojili in ki morajo s svojimi skromnimi družinskimi proračuni poleg čedalje višjih mesečnih obrokov posojil zaradi višjih obresti pokriti tudi vse višje cene hrane, pijače, vrtcev in drugih storitev, brez katerih ni mogoče živeti. Dejstvo je, da število (pre)zadolženih prebivalcev že od leta 2003 strmo narašča, kar dokazuje tudi študija vladnega urada za makroekonomske analize in razvoj. Za zadolženost so v veliki meri kriva prav stanovanjska posojila, saj ta danes pomenijo že polovico vseh posojil v državi. Lahko se sicer tolažimo, da po zadolženosti zaostajamo za mnogimi drugimi državami EU. A ne smemo pozabiti, da ima Slovenija še dodatno težavo: medtem ko inflacija v EU pada, pri nas naglo narašča.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: