Urša Marn

 |  Mladina 37

Razprodaja Slovenije

Ker vlada privatizacijo izvaja v naglici in konspirativno, obstaja resna nevarnost, da bo dolgoročni iztržek manjši od optimalnega

Naj se ve, čigave so Slovenske železnice

Naj se ve, čigave so Slovenske železnice

V Sloveniji s privatizacijo velikih gospodarskih družb nimamo veliko izkušenj, zato bi pričakovali, da se bo vlada zadeve lotila skrajno previdno. A nič od tega. V zadnjem letu pred iztekom mandata je privatizacijo korenito pospešila, saj so na mizi za prodajo trenutno Luka Koper, Intereuropa, Slovenske železnice, Telekom Slovenija in Zavarovalnica Triglav. Vlada hiti iz dveh razlogov: ker želi uresničiti zavezo iz koalicijske pogodbe o izstopu države iz gospodarstva in ker naslednji vladi noče pustiti nobenih vzvodov za obvladovanje gospodarstva. A zdi se, da vlada privatizacijske postopke vodi brezglavo in nepregledno, zato obstaja resno tveganje, da dolgoročni iztržek ne bo tako ugoden, kot bi lahko bil. Odprodaja deleža države v podjetju je lahko seveda tudi modra odločitev, vstop in tudi prevzem podjetja s strani strateškega partnerja, ko ta korak omogoči rast in razvoj podjetja, ki ga drugače ni mogoče zagotoviti, tudi sicer ni slaba poteza. Ni malo primerov, ko je bilo to nujno potrebno za nadaljnji razvoj in prodor podjetja na tuje trge. Takšna primera sta bila na primer kranjska Sava in novomeški Revoz. Vendar tega pravila ni mogoče uporabiti posplošeno.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: