Borut Mekina

 |  Mladina 38

Poračun pri Mercatorju

Istrabenz je za delnice Mercatorja dobil skoraj 100 milijonov evrov več, kot je zanje plačal pred dvema letoma, kar je dokaz, da je bilo državno premoženje pri prodaji Mercatorjevih deležev oškodovano

Andrijana Starina Kosem - Leta 2005 državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo, danes vodilna svetovalka Pivovarne Laško in predsednica nadzornega sveta Dela.

Andrijana Starina Kosem - Leta 2005 državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo, danes vodilna svetovalka Pivovarne Laško in predsednica nadzornega sveta Dela.
© Matej Leskovšek

Če bi konec leta 2005 imeli 174,7 milijona evrov in bi jih naložili v Zlati evro depozit Nove Ljubljanske banke, bi po dveh letih poleg glavnice imeli še približno 13 milijonov evrov obresti, kaže izračun na spletni strani NLB. Okoli sedem odstotkov, za kolikor bi se vam v tem času povečala glavnica, je približno merilo, ki velja za navadne državljane. Če pa bi bili konec leta 2005 Igor Bavčar, predsednik uprave Istrabenza, bi lahko za ta znesek od države kupili delnice Mercatorja, po dveh letih, torej ta mesec, pa bi jih spet prodali Infondu Holdingu in s tem zaslužili precej več; skoraj sto milijonov evrov. Vaš vložek bi se povečal za 133 odstotkov. Pa ne samo to. Za takšno transakcijo "glavnice" niti ne bi potrebovali, ampak bi za delnice vzeli kar kredit pri Banki Koper. Vse, kar torej potrebujete, da bi prišli do sto milijonov evrov, sta dve leti in dobra "notranja" informacija.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: